3 valkuilen in de eerste schoolweek

3 valkuilen in de eerste schoolweek

augustus 24, 2019 0 Door Petra

1.Werkdagen van 10 uur of meer
Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar toch zie ik dit bij mezelf en anderen vaak misgaan: heel hard werken in de eerste week zodat alles lekker loopt. De lessen moeten spectaculair en leuk zijn, bovendien zijn er veel extra activiteiten in de eerste week.

Toch is het beter om het jaar rustig te beginnen. Kijk niet te veel naar collega’s die er nog veel meer werk van hebben gemaakt. Laat je niet meesleuren en hou je hoofd koel zodat je beter keuzes kan maken en prioriteiten kan stellen. Kom je toch nog leuke ideeën tegen? Schrijf er een paar op voor de startweek van volgend jaar.

2. Ongewenst gedrag door de vingers zien
We willen het zo graag gezellig houden in de les en daarom is het lastig om direct consequent te zijn in de eerste week. Toch moet het echt gebeuren als je de rest van het jaar orde in je les wil. Vaak is in de eerste week een blik of een paar woorden genoeg om te laten weten dat je het ongewenste gedrag hebt gezien en dat het niet bij jou in de les past.

3. Geen tijd meer over hebben voor de leerlingen
We zijn in de eerste week vaak druk bezig om van alles en nog wat op orde te krijgen. Toch is het belangrijk om echt de focus bij de leerling te hebben. Leer de namen en probeer iets extra’s over de leerlingen te weten te komen. Leerlingen willen zo graag gezien worden. Dit is vaak niet gemakkelijk als je veel klassen hebt. Het kan helpen om je lessen eenvoudig te houden en te investeren in de persoonlijke band.