De eerste weken van het schooljaar lenen zich goed voor pestpreventie. Maar hoe pak je dat aan? We geven je 5 voorbeelden.

 

http://www.challengedaynederland.nl/

http://www.challengedaynederland.nl/

Over de streep

Deze les is gebaseerd op het televisieprogramma ‘over de streep’. Zorg dat er in je lokaal een streep of een denkbeeldige lijn is. Alle leerlingen staan een een kant van het lokaal. Jij stelt een vraag en elke leerling die dit met ja kan beantwoord gaat aan de andere kant van de lijn staan. Zo kunnen leerlingen zien dat ze in veel dingen niet de enige zijn. Voorbeeldvragen kun je hier vinden. Wij hebben eenvoudige en niet meteen diepgaande vragen toegepast omdat er vooral in de eerste schoolweken nog gewerkt moet worden aan vertrouwen.

 

Korte film: het geheim van Bram.

Ken je de stichting Stop Pesten Nu? Zij hebbenpesten-1
en film over pesten. Van de site: ‘De film volgt Bram, een vrolijke, maar enigszins introvert kind dat we vanaf de basisschool langzaam zien veranderen in een depressief kind met zelfmoord neigingen door de vele pesterijen die hij dagelijks meemaakt..’ Je kunt deze film samen met je klas kijken en nabespreken.

 

Rotating posters

Bij deze les praten en discussiëren leerpesten-2lingen  zelf over groepsvorming, pesten en regels.
Verdeel je klas in (niet al te grote) groepen. Van tevoren op d e grote vellen papier één van de drie thema’s.
1. Hoe worden we dit jaar een sterke groep?
2. Wat is pesten? (En wat is het niet?)
3. Welke afspraken kunnen we als klas maken?
Geef elke groep een poster en laat ze over het thema praten en antwoorden op de poster schrijven met stift. Hierna laat je de posters roteren. Na drie keer heeft iedereen elke poster gehad. Hierna kun je de leerlingen eventueel de posters netjes laten uitwerken zodat je ze kunt ophangen in je klas.

De brugklas

brugklas-instagramDe brugklas is  een jeugdserie van NPO, waarin een vaste groep leerlingen wordt gevolgd tijdens het eerste jaar van de middelbare school. Bij deze aflevering die over pesten gaat is materiaal beschikbaar. Hierin wordt onder andere ingegaan op de verschillende rollen bij pesten en verschillende vormen van pesten. Het materiaal kun je hier vinden.

 

 

Interactief: It’s up to you

uptoyou2Deze film gaat over cyberpesten. Volgens de site: ‘In de film wordt de hoofdpersoon geconfronteerd met een aantal pestsituaties. Door de jongeren zelf keuzes van de hoofdpersoon te laten maken ervaren ze de gevolgen van hun acties en creëren ze hun eigen persoonlijke verhaal. Hierdoor wordt in de discussie het onderwerp vanuit verschillende kanten belicht en leren jongeren van elkaar wat hun rol als individu en als klas is in cyberpesten.’ Op de site kun je je aanmelden waarna je het materiaal kunt gebruiken. Er is ook een docentenhandleiding beschikbaar.