5 tips uit “Nooit meer te druk” van Tony Crabbe

april 21, 2017 0 Door Petra

sukkelWat ons betreft is ‘ Nooit meer te druk’ een must-read voor docenten. De nadruk ligt (net als bij ‘ 7 habits’  van Covey) op keuzes maken en als je goede keuzes wilt maken moet je weten wat je wilt. Want ‘druk zijn is de makkelijkste optie’. Daarom is het per definitie niet een oppervlakkig boek met alleen maar praktische tips.  Vragen als “Wat is jouw sterke kant? Waar sta je voor en waar ga je voor?” zijn het startpunt om de drukte voorgoed vaarwel te zeggen.
Tips worden wetenschappelijk onderbouwd en er wordt goed uitgelegd wat er precies in je hersenen gebeurt en dat maakt dat je veel sneller bereid bent  om de tips op te volgen. Het is ook nog eens een makkelijk leesbaar boek met handige samenvattingen na elk hoofdstuk en interessante opdrachten en experimenten om direct maar eens uit te proberen.

5 praktische tips
1. Het is niet  wel of niet, maar welke.
Als je voor een keuze staat, bedenk dan dat het geen kwestie is van ja of nee, maar van welke. Met andere woorden: niet stapelen maar kiezen. Tony Crabbe vergelijkt het met een lopend buffet: Een curry, een pizza en een steak zijn allemaal lekker en je zou dus drie keer “ ja” kunnen zeggen, maar samen is het geen combinatie.
2. De 50/15 regel.
Werk 50 minuten geconcentreerd aan 1 taak en ga dan 15 minuten iets anders doen (iets wat geen mentale inspanning vereist, dus ook geen social media).  Zet een timer en voorkom afleidingen. Dus schakel telefoon en mail uit. Ik heb deze techniek nu al een paar keer toegepast en ik ben erg enthousiast over het resultaat. De 50 minuten begrenzen me in mijn perfectionisme, ik krijg meer gedaan dan ik dacht in 50 minuten. Hoewel zo lang pauze nemen na een relatief korte taak tegen mijn gevoel in ging bleek het toch erg goed te werken. Voor de volgende taak ben je er weer met je volledige aandacht bij.
3. 3 taken.
Schrijf aan het begin van de dag alles op wat je zou moeten doen. Kies vervolgens maar 3 taken, schrijf het op een post-it en hou het in het zicht. Begin zodra je tijd hebt (nog voor je lessen of direct erna) met de eerste taak.
4. “Eat the Frog”.
Begin met de moeilijkste taak. Onze hersenen zijn geneigd om altijd voor de makkelijkste optie te kiezen. Aangezien mails lezen en beantwoorden vaak best makkelijk werk is kiezen we daar te vaak en te lang voor. Alweer je mail uit dus!
5. Piekertijd.
Maak ruimte voor een brain-dump of een piekerschrift. Heb je zorgen of pieker je veel? Baken die tijd af door bijvoorbeeld twee keer per dag in 10 minuten alles van je af te schrijven.  Daarna kun je je beter concentreren op andere taken. Ik hou sinds kort een brain-dump bij. Een aantal pagina’s in mijn agenda waar ik alle ideeën en klusjes opschrijf die ik ooit misschien eens wil doen, maar vandaag niet. Dat geeft mij een rustig gevoel, want ik kan aan het eind van elke maand even checken wat ik echt nog leuk en belangrijk vindt.

Nooit meer te druk!Druk zijn is voor sukkels (blog 2016)

“Nooit meer te druk” van Tony Crabbe, uitgeverij Luitingh-Sijthoff. € 17,99 (ISBN 978 90 245 7268 7)