Altijd ziek in mijn vakantie

Altijd ziek in mijn vakantie

augustus 13, 2019 1 Door Petra

“Waarom word ik altijd ziek tijdens de vakantie?” Ik hoor de vraag vaak om mij heen. Vooral beginnende docenten hebben er last van. Wat gaat er mis?

Volgens een onderzoek van Vingerhoets blijkt 3% van de Nederlanders last te hebben van ziekte tijdens vakanties.  In “Waarom word je ziek aan het begin van de vakantie?” van de Volkstrant lees ik dat het te maken kan hebben met de stresshormonen adrenaline en cortisol. Wanneer het druk is op je werk maak je meer van deze hormonen aan en ze versterken direct ook je weerstand. Wanneer de ‘drukte’ wegvalt, krijgt je weerstand ook een klap.

Het ziek worden tijdens de vakantie kan ook te maken hebben met de plotselinge verandering van levensstijl. Door meer alcohol, meer of minder slaap of een ander voedingspatroon kan ons lichaam eerder ziek worden. Tijdens vakanties is er zelfs een kleine piek in hartaanvallen te vinden !

In ‘why we may fall ill when we’re on holiday’  van de BBC lees ik nog een verklaring. Psycholoog James Pennebaker legt uit dat er een verband is tussen hoe druk we zijn en hoe ziek we ons voelen. Volgens Pennebaker voelen we de symptomen van de ziekte het sterkst wanneer we niets of weinig doen. Deze verklaring wordt in de Volkstrant ook nog toegelicht: pas wanneer we rust nemen voelen we dat we ziek zijn, terwijl we dat tijdens de drukte misschien ook al wel waren, maar simpelweg niet voelden door alle andere indrukken.

Om ervoor te zorgen dat je tijdens de vakanties niet ziek wordt is het belangrijk om naar je vakanties toe te leven, het werk RUSTIG af te ronden. Tijdens de vakanties moet je proberen om je levensstijl zo min mogelijk te veranderen (tja…) en multivitamines slikken lijkt ook een goed idee. En er is hoop! Het blijkt dat des te ouder je wordt des te minder kans je hebt om ziek te worden. Wie weet is het waar….het gaat bij mij al een jaar goed. Ik word ook echt oud 😉