pixabay, geralt

pixabay, geralt

Dit is het begin van het eind. Van dit schooljaar dan he. Planningen voor ‘de laatste weken’, toetsroosters, sportdagen, leerlingen die zich afvragen of ze overgaan en de stand van het aantal nieuwe aanmeldingen. Als docent doe je je uiterste best om de leerlingen met genoeg kennis naar het volgende jaar toe te sturen maar ondertussen is de organisatie al lang een breed gericht op het nieuwe jaar. En ook ik weet, net als mijn leerlingen, precies hoeveel weken (dagen?) het nog duurt tot de zomervakantie.

 

Ideeën voor een krachtige laatste periode.

  • Bereid je lessen voor, ook deze laatste weken. De automatische piloot is verleidelijk maar maak er iets van tot de laatste les. Dit motiveert en stimuleert leerlingen.
  • Stop niet te vroeg. Een film in de laatste week is leuk maar als leerlingen er drie op een dag kijken, begrijp ik ook wel dat ze zich afvragen waarom ze nog naar school moeten. Als je net als wij een toetsweek hebt aan het einde van het jaar dan kun je inhoudelijk bezig zijn tot de laatste les. Als je dat niet hebt, kies er dan toch voor om zolang mogelijk bezig te zijn met je vak.
  • Als je tijd tekort hebt voor het lesprogramma, maak dan een duidelijke keuze wat je wel en niet gaat behandelen. Beter iets goed doen dan meerdere onderwerpen maar half.
  • Waarschijnlijk heb je genoeg dingen die je nog moet doen deze laatste weken. Maar first things first. Kies uit je hele to-do-lijst de dingen die echt belangrijk zijn. De rest komt later, of misschien blijkt het na de vakantie niet zo belangrijk meer.
  • Besteed aandacht aan de leerlingen. Over een paar week gaan ze naar een andere klas, een andere docent of misschien wel een andere school. Geniet van de band die je met ze hebt opgebouwd en gebruik de tijd om ze te bemoedigen.
  • Bekijk de klassenlijst en besluit welke leerlingen en/of ouders je nog wilt spreken voor de vakantie.
  • Evalueer het jaar met je mentorklas. Gebruik eventueel dezelfde werkvorm met post-its waarmee we aan de start van het jaar de verwachtingen helder kregen.
  • Probeer alles zo netjes mogelijk achter te laten. Je kast, je papieren. Schrijf dingen op die je wilt doen na de vakantie of waar je om moet denken. Laat leerlingen je eventueel helpen met het opruimen of oud papier wegbrengen.
  • Ruim je bestanden op. Maak een map “2016-2017” voor bestanden van afgelopen schooljaar die je komend jaar niet meer nodig hebt. De bestanden die je wel wil blijven gebruiken ruim je op in overzichtelijke mappen.
  • Geniet! Kijk eens wat ze allemaal geleerd hebben, hoe ze hier binnenkwamen afgelopen september, hoe ze zijn gegroeid (ook letterlijk!). En daar heb jij een waardevolle bijdrage aan mogen leveren.

 

enkele tips van teach4theheart.com