Best gelezen onderwijsblogs

februari 27, 2017 0 Door Petra

Vorige week kwam ons 100e blog online! Een mooi moment om even terug te kijken. Wat werd het best gelezen en wat valt op als we kijken naar de voorkeur van onze lezers?
Wat direct opvalt is dat onze lezers houden van praktische blogs met handige tips en werkvormen die je direct kunt uitproberen in je eigen les. Daar is het ons ook om te doen: door het delen van dit soort blogs scheelt het andere docenten in de voorbereiding een hoop tijd.
Een ander populair thema is werkdruk. Een onderwerp waar we over zullen blijven schrijven, want hoewel we steeds weer tot heldere inzichten komen raken we nog regelmatig uit balans. We houden jullie graag op de hoogte van alles lessen, tips en trucs die we tegenkomen (of waar we tegenaan lopen).

We geven een overzicht van de 5 best gelezen blogs: 

 1. 337f316fc6c609a2754ac92aeb4251ef10 werkvormen voor kennismaking en groepsvorming. 
  Ruim 45000 keer werd dit blog aangeklikt en staat daarom ook met stip op 1. Een blog vol praktische tips om leerlingen tijdens de eerste weken met elkaar te laten kennismaken. Gek genoeg worden deze tips gedurende de rest van het jaar ook nog vaak gelezen. Zoals we al dachten is groepsvorming niet alleen iets van de eerste weken. krijg-je-klas-stil
 2. Hoe krijg je een klas stil? Do’s and dont’s 
  Als docent is het redelijk essentieel om je klas stil te kunnen krijgen. Pas als het klassenmanagement op orde is komen interessante verhalen en mooie werkvormen echt tot hun recht.  Maar hoe pak je dat aan? En wat past bij jou? Natuurlijk is dit niet alleen van belang voor startende docenten. Soms heb je al jaren geen last gehad van ordeverstoringen en dan komt je opeens een klas tegen waarbij alles anders loopt. Met deze infographic gaven we helder overzicht voor alle docenten.
 3. over-de-streepo-570x4015 lessen over pesten
  In het nieuws komt steeds vaker naar voren dat onderzoekers vinden dat docenten verantwoordelijk zijn voor pestpreventie bij kinderen en jongeren EN dat ze dat nog niet voldoende doen. Geen wonder dat dit blog over pestpreventie een van de meest populaire is. In dit overzicht delen we 5 ideeën om samen met je klas uit te proberen.
 4. Nooit meer te druk. Druk zijn is voor sukkels.
  Dit blog naar aanleiding van een artikel van Tony Crabbe over zijn nieuwe boek viel in de smaak. Helaas is werkdruk een ‘sukkelongoing theme’  en lijkt het onlosmakelijk verbonden met het onderwijs. Inmiddels hebben wij het boek gelezen en we hebben er veel aan gehad. Het mooiste voorbeeld uit het boek vonden we het ‘ lopend buffet’. We zijn er zo goed in om tijdens een buffet geen keuzes te maken, maar alles op te scheppen zodat er een chaotisch geheel ontstaat van dingen die eigenlijk helemaal niet goed samengaan. Zo gaat het in ons leven en werk vaak ook. Als we overwegen om iets wel of niet te doen, moeten we niet denken in ja of nee, maar in of. Het is het een of het ander, maar niet allemaal.
 5. thumb dagplannerGratis weekplanner voor docenten
  Misschien heeft het te maken met de eerder genoemde drukte? Gelukkig kunnen we het gevoel van drukte vaak goed verminderen door te plannen. Deze weekplanner geeft overzicht aan docenten en wij worden er nog altijd er vrolijk van. Er verscheen afgelopen jaar ook een dagplanner en binnenkort komen we met een ‘ snelle lesplanner’.

We hopen nog veel meer praktische blogs te schrijven en zo veel mogelijk te delen, zodat het werken voor de klas voor iedereen steeds wat makkelijker wordt. Ben je op zoek naar specifieke tips? Of zijn bepaalde thema’s nog niet goed uitgelicht? Of vind je iets heel erg stom? Laat het ons weten! We houden graag rekening met jullie wensen 🙂