Challenge “nooit meer te druk”


challenge-drukHet boek “Nooit meer te druk” van Tony Crabbe heeft me geïnspireerd om een “challenge” te bedenken voor mijzelf op het werk. Ik hoop dat ik door deze challenge (digitaal) onthaast en toe kom aan dingen die me plezier geven op mijn werk.  Wat ga ik doen?

1. Mijn mail alleen bekijken en afhandelen aan het eind van een werkdag. 
Waarom? Tony Crabbe geeft aan dat het menselijk brein liever iets makkelijks doet dan iets wat meer inspanning kost. Als je in de ochtend direct je mail opent, geeft dat een hoog risico op makkelijke afleidingen. Daardoor zou ik misschien niet toekomen aan de taak die ik voor mezelf had gepland. Aan het begin van de werkdag is je creativiteit, productiviteit en focus het grootst. Voor het beantwoorden van mail heb je vaak niet veel van die kwaliteiten nodig, dus dat kun je net zo goed aan het eind van de werkdag doen.

2. Mijn telefoon blijft tijdens de werkdag in mijn kluisje. 
Waarom? Niet alleen omdat Tony Crabbe duidelijk beschrijft hoe groot het effect is van een kleine interruptie op onze concentratie, maar ook omdat het in de nieuwe serie van Sophie Hilbrand (Sophie in de mentale kreukels) duidelijk werd dat het behoorlijk wat van ons brein vraagt. Ons hoofd heeft af en toe rust nodig om alle informatie goed te verwerken. Gebeurt dat niet dan zou je op den duur klachten kunnen krijgen, het zou zelfs je IQ kunnen verlagen en kans op vroegtijdige dementie vergroten!

3. Lesvoorbereiding heeft prioriteit en komt dus voor de andere taken. 
Waarom? Omdat je volgens Crabbe moet beginnen met datgene wat je het belangrijkste vindt. Iedereen die in het onderwijs werkzaam is weet dat dat heel erg lastig is. Werkdagen zijn onvoorspelbaar. Vaak komt  er iets tussen; een leerling of collega met een vraag, een mentorkwestie die direct aandacht vraagt, een project dat nog georganiseerd moet worden etc. Toch wil ik proberen om eerst tijd te besteden aan lesvoorbereiding voordat ik iets anders doe. Angela Kouwenhoven beschreef in haar boek “Van werkdruk naar werkplezier” nog twee duidelijke voordelen van dit systeem: Als je lessen van de volgende dag voorbereid zijn, geeft je dat thuis geen stress meer. Bovendien kun je uitzien naar een goed voorbereide les, er plezier aan beleven en zo kom je in een positieve spiraal terecht.

Ben jij ook toe aan een gebalanceerd schooljaar waarin er tijd is voor wat je leuk en belangrijk vindt? Kom dan naar de workshop ‘gelukkig nieuw schooljaar’ op 23 juni.

 

 

 

 

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *