Drie weken zonder huiswerk: de nadelen

februari 16, 2017 0 Door Sietske

De eerste week zonder huiswerk zit erop. De leerlingen vroegen aan het eind van de les wantrouwig wat ze nu thuis moesten doen. Ik heb nogmaals verteld dat het experiment is om dit hele hoofdstuk geen huiswerk  te doen. ‘Oh, écht geen huiswerk?’ Blijkbaar moeten ze nog even wennen.

Voor een cijfer?huiswerk-verboden
De tweede week begin ik met enkele opgaven op het bord. Deze moeten ze op een los blaadje maken en inleveren. ‘Voor een cijfer?’ vraagt er meteen een. Nee dus, ik geef ze geen cijfer, alleen feedback. Ik ben erg tevreden. De meeste leerlingen doen opgaven goed. Hier en daar valt nog het een en ander te verbeteren. Vooral de manier waarop het antwoord is genoteerd. De volgende les besteed ik hier klassikaal kort aandacht aan en individueel.

In een excelbestand houd ik samen met de leerlingen bij welke doelen ze al behaald hebben. Dat werkt erg prettig. Ze komen het me vertellen als ze iets beheersen en ik kan dat eventueel nog even kort mondeling checken.

Problemen en uitdagingen
Zijn er dan helemaal geen problemen? Natuurlijk wel. Een leerling is de hele eerste week ziek geweest. Daar moet ik dus eerst even mee om tafel om te kijken hoe we dit gaan aanpakken. Een leerling vindt het allemaal saai en makkelijk. En twee leerlingen zijn heel snel klaar. Na een korte check of ze het echt begrepen hebben, gaan ze aan de slag met een uitdagende opdracht.

De grootste uitdaging is eigenlijk nog wel om de rust een beetje te bewaren en het geluid op acceptabel niveau te houden. Het hoeft van mij niet stil te zijn: samenwerken en elkaar helpen en bevragen vind ik heel belangrijk. Maar het moet wel zo dat iedereen kan werken.

Resultaat
Blijf het experiment over huiswerk-vrij volgen: Hoe scoren de leerlingen op de eindtoets? Scoren ze lager dan de parallelklas die wel huiswerk kreeg?

Voorafgaand in de huiswerkserie:
 Is huiswerk zinloos? Een experiment
Wat er gebeurde toen ik huiswerk afschafte