Drukte in december

december 9, 2014 0 Door Yvonne

snow-man-516037_1280December is een drukke maand, ook op school. Denk je gewoon les te willen geven, dan valt dat soms smerig tegen….

2 december:

‘Mevrouw, gaan we deze les sinterklaasgedichten schrijven?’ Jij als docent snapt dat leerlingen dát vooral aan hun hoofd hebben, maar om nou een les te gaan zitten dichten voor Sinterklaas… waarschijnlijk kunnen ze dan wel hun aandacht goed bij de les houden.

5 december:

Sinterklaasviering. In rap tempo aan alle surprises, cadeautjes en gedichtjes op een leuke manier aandacht schenken. Een bijna onmogelijke taak als je wilt dat leerlingen ook aandacht voor elkaar hebben en jij zonder hoofdpijn (want leerlingen praten nou eenmaal erg hard als ze enthousiast zijn) uit een schoon lokaal naar huis wilt gaan.

10 december:

08.30, de les begint. De klas is veel minder vol dan normaal. Je vraagt aan de klas waar iedereen is en je krijgt te horen dat er maar liefst acht mensen ziek zijn! Misschien niet zo handig om die moeilijke stof nu uit te leggen? Dat betekent op het laatste moment je plannen veranderen.

11 december:

Je bent erachter gekomen dat niet alleen veel leerlingen ziek zijn, maar ook je collega’s hebben er last van. Dat betekent voor jou spontane invallessen en roosterwijzigingen. Zit je niet altijd op te wachten!

12 december:

Terwijl je aan het lesgeven bent, zie je dat leerlingen voortdurend aan het gapen zijn. Bleke gezichtjes, kleine oogjes….wat zijn ze moe en wat zijn ze toe aan vakantie. Extra moeilijk voor jou om te zorgen dat ze bij de les blijven.

16 december:

Je bent lekker aan het werk met de klas, totdat een leerling de eerste sneeuwvlok ziet vallen. Iedereen is door het dolle heen en wil alleen nog maar naar buiten toe. Pogingen om leerlingen nog weer goed aan het werk te krijgen, mislukken. Leg je erbij neer en kijk zelf ook mee hoe de eerste vlokken naar beneden vallen.

17 december:

Vanwege de sneeuw die gevallen is, hebben veel leerlingen last van vervoersproblemen en dit zorgt ervoor dat ze niet, of te laat, op school zijn. De leerlingen die wél op school zijn, vragen zich af wat ze eigenlijk op school doen, aangezien de helft van de klas mist en ze willen sowieso ‘iets leuks doen tijdens de les’ want ‘het heeft toch geen zin als we verder werken’.

19 december:

Kerstviering. Een gezellige dag om het jaar op school af te sluiten en stil te staan bij Kerst. Een goed begin van de kerstvakantie en een mooie afsluiter van deze hectische maand!