wat je vindt mag je delen

Gesloten

Gesloten

gesloten-wegens-vakantie(Door onze gastblogger Johran) Nog even en je kunt weer een jaar onderwijservaring op je cv bijschrijven. Als proactieve en ontwikkelingsgerichte docent (ja dat ben je, anders bezocht je deze blog niet) ga je ook dit schooljaar weer professioneel afronden. Voor je leerlingen, voor jezelf, voor je team. Het regent  retrospectiefjes: wat ging goed? Wat mag beter? Waarvan wil je meer? Waar willen we mee stoppen? Welk stapje buiten mijn comfortzone zet ik na de zomer? De stiften, whiteboards, post-it’s en flaps zijn niet aan te slepen. Je bent tenslotte proactief en ontwikkelingsgericht. Doe je niks aan. Dus lig jij straks met het zand tussen je tenen alvast te broeden op leuke lesideeën voor het komend lesseizoen. Prakkiseer je onder die vroeg-gotische gebrandschilderde ramen ergens in Spanje over wat activerende werkvormen. Sta je zwetend in die veel te krappe campingwinkel te mijmeren over wat pittige energizers voor die taaie theorieles. En omdat je zo je best doet, verdien jij als geen ander deze gratis tip: stop daar onmiddellijk mee.

                Er was eens een arme jongen die, met de beperkte middelen die hij daartoe had, alles op alles zette om zijn droom te verwezenlijken: een eigen winkeltje. Toen hem dat gelukt was, gaf hem dat zoveel voldoening dat hij 24/7 beschikbaar was. Een liter melk bij nacht en ontij? Geen probleem. Een pak koekjes op de zondagavond? Komt u maar binnen. Niets mooier dan een roeping, al liep de winkelvoorraad steeds sneller de winkel uit, en vulde deze winkelier-met-een-roeping op zijn tandvlees ’s nachts de lege schappen aan (als er niet tussendoor een klant kwam). Lang verhaal kort: winkel leeg, winkelier leeg.

                 Met zo’n anekdote in een column weet je het wel: er zit een wijze raad in en die gaat waarschijnlijk ook nog eens benadrukt worden. Klopt: docent, gooi deze zomer je winkel dicht. Ga niet winkelen bij anderen. Doe gewoon helemaal niks. Verstand op nul, hersenen in standje wellness, alleen boeken-die-niet-hoeven in de strandtas. Nog beter: begin daar nu al mee, zet die winkeldeur maar vast op een kiertje, en laat die retrospectiefjes en evaluettes voor wat ze zijn. Je hebt toch al geleerd van wat er beter kan en wat je anders wilt. En die ideeën, die komen vanzelf wel, zolang jij je winkel maar gesloten houdt. En zo blijkt niets doen soms het meest proactieve en ontwikkelingsgerichte wat je doen kunt.

Johran Koning (1969) is trainer, coach en schoolopleider.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *