Wat je niet moet doen tijdens de eerste schoolweek  

bitchMisschien ben je al vaker een schooljaar gestart, maar als je een jaar verder bent is het soms lastig om terug te halen wat je je had voorgenomen voor de volgende keer.  Hier een aantal valkuilen om te vermijden:

Werkdagen van 10 uur of meer
Het klinkt als een open deur en toch trappen we er vaak weer in: heel hard werken in de eerste week zodat alles lekker loopt. De lessen moeten spectaculair en leuk zijn, bovendien zijn er veel extra activiteiten in de eerste week.  Bedenk dat je daar de rest van het jaar nog tijd voor hebt. Laat je niet meesleuren en doe het rustig aan en hou je hoofd koel zodat je beter keuzes kan maken en prioriteiten kan stellen.

Ongewenst gedrag door de vingers zien
We willen het zo graag gezellig houden en daarom is het lastig om direct consequent te zijn in de eerste week. Toch moet het echt gebeuren als je de rest van het jaar een beetje orde in je les wil.  Je kan er ook te ver in door slaan en dan verpest je het ook voor de rest van het jaar. Als er graffiti op de school verschijnt met jouw naam, dan ben je te ver gegaan. Vaak is in de eerste week een blik of een paar woorden genoeg om te laten weten dat je het ongewenste gedrag hebt gezien en dat het niet bij jou in de les past.

Geen tijd meer over hebben voor de leerlingen
We zijn in de eerste week vaak druk bezig om van alles en nog wat op orde te hebben. Toch is het belangrijk om echt de focus bij de leerling te hebben. Leer de namen en probeer iets extra’s over de leerlingen te weten te komen. Leerlingen willen zo graag gezien worden.  Dit is vaak niet gemakkelijk als je veel klassen hebt. Het kan helpen om je lessen eenvoudig te houden en te investeren in de persoonlijke band.   Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *