Eind van de middag, vier havo, tweede uur wiskunde van deze dag en een warm lokaal: hoe houd je ze dan nog bij de les. Om de leerlingen (en ook mijzelf) een plezier te doen hebben we de nieuwe theorie in het eerste uur aan het begin van de dag gedaan en kunnen we nu bezig met het verwerken van de stof. Ik noteer het huiswerk vast op het bord zodat iedereen aan de slag kan. Ik kan dan ondertussen de leerlingen diemobiele telefoon extra uitleg en begeleiding nodig hebben, helpen.

Tja, en dan komt de vraag of ze muziek mogen luisteren met hun oordopjes in. Hmmm…. Die muziek staat natuurlijk op hun mobiele telefoon. Aan het begin van het jaar heb ik gezegd dat ik die niet wil zien in het lokaal. En volgens mij staat er ook iets in de schoolregels.

Kijk, dit vind ik nu lastige situaties: รก la minute moet ik een beslissing nemen. Ik kan er niet even rustig over nadenken, alle voors en tegens tegen elkaar afwegen en bedenken wat de eventuele gevolgen zijn. Dus ik ga overstag. Ik wil ook geen ouderwetse juf zijn (wat natuurlijk een bijzonder slecht argument is).

Enkele minuten later genieten bijna alle leerlingen van hun muziek, maken hun opdrachten en is het stil in de klas. Stil! Ik kijk wat rond en zou me bijna gaan vervelen. En bedenk: wat als er nu een collega langs het raam loopt en ziet dat ik niets doe!

Ik verwonder me en besluit te genieten van de rust die ik nu heb om enkele leerlingen, zachtjes, extra hulp te bieden.

Bijna drie kwartier later zijn de eersten klaar en hoor je hier en daar wat leerlingen overleggen. Ze hebben zo hard gewerkt. Ik ben trots op ze en vertel ze dat ook.

Dus misschien heb ik toch de goede keus gemaakt? Voor vandaag in ieder geval wel.