Nooit meer te druk! Druk zijn is voor sukkels

februari 2, 2016 3 Door Petra

sukkelTony Crabbe schreef het boek “ nooit meer te druk” en dat klinkt als goed nieuws voor docenten. Zijn wij dan allemaal echt sukkels als we het druk hebben? Dat denk ik niet. Het is denk ik goed om vooraf vast te stellen dat we niet altijd alles kunnen sturen en soms geen keuze hebben.  Crabbe legt in zijn artikel in Psychologie Magazine de nadruk om keuzes maken. Het gaat niet om goed tijdmanagement, maar aandacht management, stelt hij.

Ook geeft hij in het artikel 5 redenen waarom wij een hang hebben naar het drukke bestaan: druk zijn is makkelijker, druk zijn is vermijding, druk zijn is een merk, druk zijn is een verslaving en druk zijn is wat alle anderen zijn.  In de meeste redenen kan ik mij goed vinden, behalve in ‘ druk zijn is een merk’. Daarin legt hij uit dat veel mensen druk zijn om zo te laten zien wat ze waard zijn, een soort statussymbool.  Ik denk dat ik wellicht een ander beroep had gekozen,  als ik gevoelig was geweest voor status en promotie.
De afgelopen weken heeft LesandMore extra aandacht besteed aan plannen en werkdrukverlaging. Binnenkort verschijnt onze dagplanner, een nieuwe tool om te zorgen dat je dag voor de klas overzichtelijk blijft.  Keuzes maken en prioriteren zal daarin een grote rol spelen.
“Nooit meer te druk” van Tony Crabbe, uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Vanaf 2 maart in de winkel
€ 17,99 (ISBN 978 90 245 7268 7)