Sinds ik moeder ben, ben ik soms jaloers op mensen zonder kinderen: je stapt hup, je bed uit en het enige wat je moet doen is jezelf klaarmaken en op tijd aan het werk zijn. Met een kind erbij gaat dat toch wat lastiger. Want hoe zorg je ervoor dat je op tijd, verzorgd en zonder etens-/ snotresten op je werk verschijnt?

Een paar scenario’s die ervoor zorgen dat je dusdanig belemmerd wordt ’s ochtends bij het opstarten:

  • je kind slaapt nog lekker terwijl jij je klaarmaakt. Vrolijk stap je het kamertje binnen, totdat je je al kokhalzend omdraait. Je kind wordt wakker en kijkt je met een grote glimlach aan. Terwijl je hem uit bed tilt, voel je overal warme smurrie zitten…tijd voor een douche of bad!
  • terwijl jij je aankleedt en optut, is je kind ook al wakker. Hij sleept alle mogelijke boekjes uit de kast, want je moet gaan voorlezen. Hij gaat aan je benen hangen, want hij wil met je spelen. Hij staat de hele tijd met z’n armpjes in de lucht, want hij wil zooo graag opgetild worden om te zien wat je allemaal aan het uitspoken bent daar bij de spiegel. Kortom: je moet aandacht geven aan je kind en tja, dan is het nadeel dat je haar maar even wat minder in model zit.
  • na een nacht slapen wil je je kind graag een lekker ontbijtje geven. Helaas, je kind denkt daar anders over. Hij smijt het eten op de grond en krijgt het voor elkaar dat z’n kleren nat worden van het drinken. Daarnaast weet ‘ie het ook nog te presteren dat het eten niet alleen op z’n kleren en op de grond belandt, maar ook overal in z’n haar en op z’n gezicht zit. Zo kun je fijn weer van voor af aan beginnen met het hele ochtendritueel.
  • je zit lekker te ontbijten, je kind scharrelt wat rond en je bent mooi op tijd. Hatsjoe, en een hele neus vol snot hangt aan je broek en ook op je schouder zit van alles wat er niet hoort. Toch maar weer even omkleden…

De gouden tip om deze opstartperikelen zoveel mogelijk te vermijden? Op tijd uit bed gaan en ook veel tijd nemen voor je kind. Daarnaast ook ervoor zorgen dat je nooit het eerste uur hoeft te beginnen als je je kind nog weg moet brengen (als die mogelijkheid er tenminste is…). Ik ben bijna altijd een half uur voordat m’n eerste les begint, op school. Dit betekent dus dat er van alles ‘mis’ kan gaan, zonder dat ik me er druk om hoef te maken. Ik heb immers nog een half uur de tijd…. een half uur waarin ik, als het nodig is, me nog even extra kan omkleden, m’n kind uit z’n poepluier en poepkleren kan hijsen en extra lang kan blijven bij de opvang als hij moeite heeft bij het afscheid nemen. Maar vergeet vooral niet dat je dus ook tijd hebt voor nóg een boekje Dikkie Dik voorlezen en nóg een extra dikke kus, zodat jullie samen een goede start maken!