www.teacherpop.org

Er kwam laatst iemand een dagje meekijken op onze school, om te zien of onderwijs iets voor hem was. Na een lesje biologie te hebben gevolgd was hij er al uit: “dat is toch niet zo ingewikkeld? Dat kan ik ook wel!” Maar had hij gelijk? Is lesgeven echt zo makkelijk?

Gisteren kregen wij daar tijdens een opleiding voor schoolopleiders antwoord op: Nee, lesgeven is ongelofelijk complex. Dit valt niet direct op als je één lesje observeert, of zelf een paar keer lessen hebt gegeven: je vraagt om stilte (en als je dat een beetje handig aanpakt, doen ze heus wel wat je vraagt), je introduceert een onderwerp, geeft uitleg, zet ze aan ‘t werk, controleert het werk en wenst ze nog een fijne dag. Simpel toch?

Geef je langer les, dan kom je er steeds meer achter dat er diepere lagen zijn. Dat je goed moet nadenken hoe je aansluit bij hun niveau en belevingswereld, je moet inzicht hebben in leerprocessen, nagaan of de leerlingen je begrepen hebben, differentiëren en aansluiten bij de individuele leerbehoeften van een leerling. En dan kom je er achter dat je nog zo veel kan leren.

Tijdens je eerste jaar ben je daar vaak nog helemaal niet mee bezig: je bent blij als ze doen wat je zegt, dat ze op hun stoeltjes zitten, dat iedereen z’n spullen heeft, dat er niks door de lucht vliegt of niemand ruzie heeft. Je bent bezig met de eerste laag en dat is maar goed ook. Het zou vreselijk ingewikkeld zijn en heel ontmoedigend als je direct van alles op de hoogte was en daar ook naar moest handelen.

Heb jij nog wel het idee dat lesgeven simpel is en dat je het na een half jaar eigenlijk al helemaal kan? Wees dan voorzichtig met opmerkingen naar anderen toe. De kans is groot dat je last hebt van een blinde vlek of dat je andere docenten beledigt (omdat er onder die simpele eerste laag die jij observeerde, nog zoveel complexe processen speelden, die niet opvielen, omdat er goed werd lesgegeven).

Of heb je juist het idee dat er nog onmogelijk veel te leren valt omdat je na een tijdje lesgeven er achter komt dat het veel complexer is dan je dacht? Maak je geen zorgen: schoolleiders en opleiders weten dat het ingewikkeld is en dat je zeker 5 jaar nodig hebt om het beroep van de docent onder de knie te krijgen en dat je daarna nog de rest van je carrière hebt om steeds een beetje beter te worden.