https://nl.pinterest.com/pin/315392780125663632/

Onderwijswebsites en -posters worden al jarenlang gedomineerd door dezelfde quotes en oneliners. Hoewel we de inhoud vaak onderschrijven en de geciteerde respecteren vinden we dat het origineler kan.  Over het onderwijs is zoveel te zeggen, waarom dan steeds dezelfde quotes?

 

Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid
Het is natuurlijk niet zo chic om een quote van Albert Einstein aan de kant te schuiven, maar deze quote hebben we (in verschillende variaties) gewoon te vaak gezien. Het helpt ook niet dat tegenwoordig het woord differentiëren vaak wel twee keer in elke onderwijsvolzin staat. Als je het te vaak hoort, gaat het je gewoon een beetje tegenstaan, toch? Dan maar hopen dat de quote inderdaad niet van Einstein is, of niet precies, dan hoeven we ons daar ook geen zorgen meer over te maken.

 

Mistakes are proof that you are trying. mistakes
Deze zin wordt (al dan niet in het Nederlands) steeds vaker gebruikt. Misschien past het goed in deze tijd waarin we vooral proberen te vertellen waar kinderen goed in zijn, ze te overladen met complimenten en bijna niet meer durven te zeggen dat ze een foutje hebben gemaakt. Soms zit perfectionisme een leerling (of leraar!) echt in de weg. Maar fouten zijn natuurlijk niet altijd bewijs van dat je het geprobeerd hebt. Soms hebben leerlingen gewoon niet goed opgelet. Dan gaat het gewoon fout. En dan kunnen we dat gerust even zeggen, toch?

 

involve
Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn
.

Weer een geval van te vaak gezien en gehoord. Daarnaast stoor ik me aan het woord teach. In deze quote vraag ik me echt af wat daar mee wordt bedoeld? Uitleggen? Voordoen? Wat mij betreft beginnen we met “ Involve”. Laat leerlingen uitproberen en ontdekken, en sla zoveel mogelijk de uitleg over. Een probleem: op veel beoordelingsformulieren voor docenten staat: “ kan goed uitleggen”. Ik zou er van maken: “ Kan goed uitleggen, maar doet dat zo min/kort mogelijk”, toch?

 

heartA teachers takes a hand, opens a mind and touches a heart.
Met stip op 1 staat deze oneliner. In Engelstalige landen staat dit op bijna elk bedankje aan docenten (Ja, in Engeland is er zelfs een speciaal schap voor ‘ thank you cards for teachers’. Hint!). De bedankjes willen we graag houden, maar de tekst is gewoon te zoet. Bah. Tijd voor iets nieuws, toch?

Out with the old, in with the new.
Alleen maar afkraken is natuurlijk heel makkelijk.  En we houden toch wel van een lekkere oneliner op een mooi vorm gegeven poster of slide.  Welke quotes zien wij wel graag terug in onderwijsland? Daar gaat ons volgende blog over. Iemand een voorstel?