Ik houd van opnieuw beginnen. Ik herinner mij het gevoel van een nieuw schrift. Nog helemaal netjes en mooi, zonder vouwen en lelijke hoekjes. En dan met je mooiste pen zo netjes mogelijk beginnen. Of een nieuw huis inrichten, de nieuwe kalender invullen of weer een nieuw bos bloemen op tafel.
Daarom houd ik ook zo van het onderwijs: elk jaar in augustus mag ik weer helemaal opnieuw beginnen. Alle oude oude toetsen en aantekeningen kunnen weg (nou, misschien toch nog even ergens bewaren voor de zekerheid), kast en kluisje weer netjes en een nieuwe agenda. Heerlijk. En elk jaar zeg ik tegen mezelf dat ik het dit jaar allemaal anders ga doen. En dan bedoel ik natuurlijk: beter.
Ik ga alles beter structureren, ik ga met de leerlingen meer werken aan netheid en zorgvuldigheid, ik ga alle mail zoveel mogelijk direct afhandelen en ik ga mijn lessen nog beter, interactiever, activerender en leuker maken. Natuurlijk weet ik na drie week al dat al die voornemens veel te hoog gegrepen zijn. Maar toch zijn er elk jaar punten die verbeteren. En daar word ik blij van.
En ook al zal er elk jaar genoeg zijn om anders te doen, dat ik elk jaar weer opnieuw mag beginnen voelt als een nieuw schriftje. Een jaar dat nog helemaal blanco is, zonder obstakels en problemen. Ik ga vol enthousiasme beginnen!