Parttime in het onderwijs, kan dat?

oktober 23, 2014 0 Door Sietske

Drie dagen in de week werk ik. Als je mijn rooster bekijkt zie je dat ik op maandag, dinsdag en donderdag les geef. Dus ben ik twee dagen in de week vrij. Heerlijk.

Maar vrij in het onderwijs is maar betrekkelijk. En zeker als werkende moeder.

macbook-336692_1280Op mijn vrije dagen kruip ik vrijwel altijd even achter de computer. De dingen die zijn blijven liggen, kan ik dan mooi even doen. Ook kan ik me vast voorbereiden voor de volgende dag en af een toe een toets maken. Daarnaast vind ik enorm veel inspiratie op Pinterest. (Tip: zoek in het Engels, dan krijg je veel meer te zien.) Maar als ik daar eenmaal rondstruin vergeet ik bijna mijn kinderen op tijd van school te halen.

Volgens mij is het onderwijs een soort ‘way of life’. Ik heb een soort extra zintuig ontwikkeld: wanneer ik de krant lees, valt mijn oog vrij vaak op een artikel dat ik zou kunnen gebruiken in de klas. Wanneer ik TV kijk zie ik vaak een programma waar ik iets mee kan in mijn les. En als ik in de winkel loop gebeurt het niet zelden dat ik iets tegen kom dat kan dienen als voorbeeld tijdens de volgende les. Ik ben dan dus nog steeds bezig met school.

In mijn vakantie probeer ik het werk voor school te beperken tot één of twee dagdelen. Het is soms erg verleidelijk om zaken af te maken of voor te bereiden. Maar die vrije dagen heb ik echt nodig om op te laden.

Tja, en dan zitten er nog verscheidene familieleden in het onderwijs. En als onderwijsmensen praten we daar vaak (en volgens mij ook graag) over. Of heb ik ’s avonds nog een telefoongesprek met een ouder van een mentorleerling. (Wat meestal geen 10 minuten duurt maar meer.)

De enige manier voor mij om de verhouding werk-vrije tijd te reguleren, is het goed af te bakenen. Ik moet van tevoren bedenken wanneer, hoe lang en waarmee ik aan de slag ga. Dat lukt me steeds meer, maar gaat ook nog regelmatig mis.