sabbatsjaar op school

sabbatsjaar op school

augustus 20, 2019 0 Door Petra

Sietske vroeg of ik tijdens mijn maanden vrij iets had geleerd wat ik zou kunnen toepassen op het onderwijs. Dat was best een lastige, want eigenlijk heb ik niet nagedacht over het onderwijs. Ik was ‘het werk’ vrij snel vergeten.

Leeg hoofd
Wat vooral lekker is aan niet werken is een leeg hoofd. Het ontbreken van al die details. Maar hoe kun je dat creëren in je werk? Toen ik alleen al mijn mail van school opende kreeg ik het gevoel dat het vooral ging over details, extra’s. Waar was dan het primaire proces van het lesgeven?

sabbatsjaar
Al pratend met Sietske kwam ik op het idee van een sabbatsjaar. Wat als we een jaar lang alles schrappen wat niet verplicht is? Alle projecten gaan een jaar de kast in (die kunnen de leerlingen een jaar later vast ook nog wel doen) en alle vergaderingen die niet echt cruciaal zijn voor het primaire proces gaan niet door. Laten we de PR ook maar een jaartje liggen (met desastreuze gevolgen? Ik geloof daar niet in). Wat durven we allemaal te schrappen? En wat houden we dan over als we ‘gewoon gingen lesgeven’. Zou het een iets leger hoofd opleveren? Zou je aandacht naar iets anders gaan? Zou het docenten iets meer rust geven? Ik ben ZOOOOO benieuwd wat er zou gebeuren. Een sabbatsschooljaar. Mag het even iets minder? Misschien krijgen we er meer voor terug.