7 tips om je vakantiegevoel langer vast te houden #archief

7 tips om je vakantiegevoel langer vast te houden #archief

augustus 15, 2019 0 Door Petra

Baal je dat de vakantie er bijna op zit? Hoe leuk je werk ook is, het ontspannen vakantiegevoel  raak je niet graag meer kwijt. Toch gebeurt dat vaak wel en ook nog eens veel te snel. 

Het effect van een vakantie
Arbeidspsychologe Jessica de Bloom erkent dat in haar artikel in Trouw ( 30 juli 2015). Hoewel we dat vakantiegevoel snel kwijt zijn blijft de vakantie toch erg belangrijk vertelt ze. We herstellen, bouwen een buffer op en nemen afstand.

Afstand en nieuwe plannen
Ik heb zelf altijd fysieke afstand nodig en daarom blijf ik bijna nooit thuis in een vakantie. In mijn eigen huis heb ik toch de neiging om met hetzelfde tempo door te gaan en mis ik het relativeren wat van huis zo goed lukt.  Maar ook het relativeren en het (door Astrid en Irene van de Flow zo mooi genoemde) hoe-het-straks-allemaal-beter-kan-plan kan doorschieten. Er komt niet altijd wat terecht van mijn nieuwe plannen maar volgens Astrid en Irene geeft dat ook niet. Hun oplossing luidt: “ Soms wat kleine dingen veranderen is al genoeg, en anders tegen de bestaande dingen aankijken ook.”

Tips om het vakantiegevoel langer vast te houden:
1. Ruik even aan je favoriete merk zonnebrandcrème of smeer je er even mee in, ook al regent het buiten.  (idee gejat van onze reis-enthousiaste  gymdocente)
2. Zeg de eerste weken veel NEE en stel plannen, ontstaan door nieuwe inzichten, even uit. Als iets heel belangrijk is dan is dat over een maand ook nog zo en kun je er dan ook wel mee beginnen.
3. Wek herinneringen aan je vakantie op door gerechten, muziekjes en lekkere geurtjes. Gebruik bijvoorbeeld de shampoo die je op vakantie mee had.
4. Lees een roman die zich afspeelt in het land waar je bent geweest.
5. Zoek de mooiste vakantiefoto’s uit, plak ze of hang te op en bekijk samen met je reisgezelschap de foto’s nog eens in de winter. 
6. Gedraag je als toerist in je eigen land en koop desnoods een reisgids over de stad waarin je woont.
7. Kijk elke maandagavond naar “ We zijn er bijna”  ook al behoor je niet tot de doelgroep van Omroep Max.