Vak(antie)literatuur

augustus 27, 2015 1 Door Sietske

Ooit heb ik de tip gekregen om in de zomervakantie niet alleen thrillers, romans en literatuur te lezen maar ook een boek gericht op het onderwijs. Het leek me niks. Heb je net alles afgerond op school, ben je er toch nog mee bezig. Maar na twee week Frankrijk, vijf prachtige boeken en twee weken thuis aan het rommelen, ontstaan er langzamerhand in mijn hoofd weer kleine nieuwe ideeën voor het nieuwe schooljaar. En toen besloot ik om toch maar eens een onderwijsgerelateerd boek ter inspiratie te lezen. Het werd het nieuwe boek van Mark van der Werf: Meester Mark vraagt door.meester mark

Het eerste boek, Meester Mark draait door, is inmiddels toe aan de 6e druk en beschrijft de carrièreswitch die hij maakt van journalist naar leerkracht op een basisschool. Maar binnen twee jaar houdt hij het voor gezien. Talloze leraren herkennen zich in veel van de situaties en naar aanleiding van al die reacties besluit Mark van der Werf een vervolg te schrijven: Meester Mark vraagt door.

De ondertitel van het boek is ‘over leven in het onderwijs’. In dit boek laat hij leerkrachten en docenten aan het woord die vertellen over hun ups en downs in het onderwijs maar het wél overleven. Het gaat over bevlogen mensen die veel uren maken voor hun leerlingen. Over alle gegevens die je per leerling moet noteren en hoeveel tijd dat kost. ‘Elke scheet van een leerling moet in drievoud genotuleerd worden. Het is zo arbeidsintensief geworden dat lesgeven er tussendoor gebeurt’. Over de talloze, meestal niet efficiënte, vergaderingen. Over smerige lokalen, lastige ouders, toetsen en de inspectie. Veel herkenbare onderwerpen voor mensen die in deze sector werkzaam zijn.

Ik vond het een herkenbaar boek met veel tips. Bijvoorbeeld: blijf niet uren doorwerken maar denk af en toe: morgen is er weer een dag en houd de gespreksverslagen en analyses kort. Af en toe kreeg ik wel een beetje het gevoel dat er heel veel zaken niet in orde zijn of anders kunnen in het onderwijs. Ik zou er bijna aan twijfelen of het zin heeft om na mijn vakantie weer aan de slag te gaan. Het is naar mijn idee niet een boek om in een keer uit te lezen. Ik las af en toe een hoofdstuk aan de rand van het zwembad (want vakantie). Daarnaast zit er niet heel veel lijn in de hoofdstukken wat het soms wat onoverzichtelijk maakt.

Tegelijkertijd inspireert de passie van al die docenten en leerkrachten me. Ze hebben hart voor de leerlingen en hart voor hun school. En vertellen ook wat dit vak zo leuk maakt. Het boek stemt tot nadenken, is geschreven met humor en is informatief. De moeite waard om te lezen (of aan je leidinggevende te geven). En misschien een aanleiding om wat zaken op je school om te gooien.