Was dit het nu? (de LIO dip)

Valt het lesgeven je zwaar? Vraag je je soms af waar je aan begonnen bent? Kijk dan even goed naar deze afbeelding die ik op Pinterest tegen kwam. Vanaf nu wordt het beter. Echt waar.  En dat geldt heus niet alleen voor de LIO. Andere docenten zullen dit schema ongetwijfeld herkennen. Ik in ieder geval wel.

adventures-of-a-schoolmarm-new-teachers-mental-prep03

We hadden er zo’n zin in!
De meeste LIO’s starten het jaar ‘on a high’.Ze hebben er zin in om eindelijk eens zelfstandig voor de klas te staan. Je hebt je goed voorbereid (anticipation)  en wil graag de leuke lessen in je klassen uitproberen. De eerste lessen verlopen goed. “ Ze luisteren gewoon naar me!” vertel je de collega’s.

De survival en vermoeidheid
Na een aantal weken begint de vermoeidheid toch een rol te spelen. Je hebt ondertussen ook al tentamenweken achter de rug, je probeert hard aan alle doelen te werken (want binnenkort is al het eerste beoordelingsgesprek), er komen mailtjes van ouders over cijfers, er is toch die ene klas die niet lekker loopt en waar je eigenlijk bijna al je tijd aan kwijt bent. Wat een desillusie, je ziet door de bomen het bos niet meer.

Terug naar de basis
Belangrijk is om te weten dat deze fase ook weer voorbij gaat en dat bijna elke student er last van heeft (ook als het lesgeven je heel goed afgaat!). Om weer een beetje grip op de zaak te krijgen bedenk je wat het allerbelangrijkste is om uit deze stage (of het jaar)  te halen. Focus je op één doel en betrek je collega’s er bij. Ze weten hoe het is om te beginnen en je mag gerust van hun expertise gebruik maken.  Je zult merken dat als je weer even terug gaat naar de basis je daarna weer nieuwe energie krijgt (rejuvenation).

Zin in een frisse start
Tijdens de laatste fase van het jaar zal duidelijk worden hoeveel je al hebt geleerd ( reflection). Tegelijkertijd beginnen er al ideeën op te borrelen over hoe je komend jaar een aantal zaken anders wil aanpakken. Met een beetje geluk heb je de studie dan ook achter de rug. Met hoopvolle verwachting (anticipation) en lekkere zin een nieuw jaar beginnen!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *