3 tips van Sietske om georganiseerd aan het schooljaar te beginnen

Voor je het weet sluipt de chaos je schooljaar in. Met simpele tips kun je je een hoop stress besparen. Heb jij al structuur aangebracht in de organisatie van je klassen en lessen? Geloof me, het levert je veel tijdwinst op. Dit zijn mijn favoriete tips om tijd te besparen en de rust te bewaren. 
 

1.       Alle namen in Excel
Een namenlijst van je klassen is voor mij een must. Digitaal of op papier. Voor leerlingbesprekingen of rapportenvergaderingen, het analyseren van de resultaten of het bijhouden van ingeleverd huiswerk. Ik kan niet zonder.
Aan het begin van het jaar maak ik voor elke klas een lijst in excel. Elke klas één of meerdere tabbladen. Dan heb ik maar één bestand nodig. Je kunt kolommen toevoegen en verbergen en er dus een schat aan informatie kwijt. En even de namenlijst printen met het aantal benodigde kolommen is vanaf nu een eitje.
Het scheelt je ook een hoop tijd als je onderwijsapps gebruikt zoals WRTS of Wheeldecide. Je kunt dan je klassenlijst met één druk op de knop uploaden. 

2.       Lege inbox
Heb je gehoord van ‘inbox zero’? Dat betekent een lege email-inbox, altijd. Ik kan je er een heel verhaal over vertellen maar het komt in het kort hier op neer:

  • Je checkt je mailbox maar een enkele keer per dag.
  • Je bepaalt welke mails een actie van je vragen. Daar ga je mee aan de slag.
  • De rest gooi je weg of delegeer je.

Op deze manier staan er dus nog maar een paar mails waar je iets mee moet op je scherm.
Maar hoe begin je hier mee? Aan het begin van het schooljaar gooi je alle (!) emails in je prullenbak. En in je inbox is nu leeg. Heel makkelijk!
Mocht je toch nog iets nodig hebben dan kun je het met de zoekfunctie altijd terugvinden in de prullenbak. En lukt dat niet en is het echt belangrijk? Dan stuurt de afzender het je vast nog een keer toe.

3.      Symbaloo om al je accounts te bundelen.
Symbaloo is een fantastisch hulpmiddel voor je lessen. Het is een startpagina met allemaal blokjes die je helemaal zelf kunt inrichten. Elk blokje is een link naar een website, een filmpje of een online document. Je hoeft dus niet elke keer de link te zoeken, je hebt hier alles bij elkaar.
Aan het begin van het jaar maak ik deze altijd helemaal klaar. Blokjes met een link naar het lesmateriaal, naar mijn favoriete apps, naar mijn bestand met de klassenlijst 😊 en naar YouTube, Magister… Noem maar op.
Je kunt zelfs een Symbaloo pagina maken die je leerlingen ook kunnen gebruiken.