3x simpel formatief toetsen

In mijn vorige blog over formatief toetsen gaf ik aan dat het echt niet groots hoeft te zijn dat toetsen. Houd het vooral kort, klein en snel. Hoe dan? Hieronder 3 simpele manieren!

whiteboards

Een van de meest makkelijke en veelzijdige manieren is het gebruik van de miniwhiteboards. Je kunt zoveel zaken snel toetsen: schrijf een som op het bord, vraag de betekenis van een woord, meerkeuzevragen over het huiswerk of een tekening van de waterkringloop. Na een bepaalde tijd is het 3-2-1-bordjes-omhoog en je kunt heel snel scannen hoe de groep ervoor staat. Wanneer 32 bordjes teveel voor je is, kun je ze ook met z’n tweeën een bordje laten gebruiken en ze samen laten overleggen over het antwoord. Wijs je leerlingen er wel even op dat ze een beetje groot moeten schrijven, anders is het niet goed te lezen voor in de klas 😉

digitale tools

Mentimeter, Socrative, Lessonup en Kahoot zijn enkele digitale tools die je kunt inzetten. Bij Lessonup kun je je hele les in een powerpoint verwerken en tussendoor vragen invoegen. Socrative gebruik ik ook veel omdat ik de gegevens kan downloaden in een excell bestand. Dan kan ik samen met de leerlingen de voortgang over een paar lessen bijhouden.
Het voordeel van digitale tools vind ik dat je er na de les nog eens naar kunt kijken en het kunt analyseren. De volgende les bespreek en herhaal ik bepaalde onderdelen dan met ze.

mini overhoring

Eén toetsopgave of opgave uit het boek die ze op papier maken en inleveren. Aan voorbereiding kost het je nauwelijks tijd maar het nakijken uiteraard wel. Toch kan zo’n mini overhoring je best veel meer informatie geven dan een vraag in een app. Vooral als het vragen betreft waarbij leerlingen wat moeten uitleggen. Je kunt daar natuurlijk wel weer een klassikale opdracht van maken: elkaar feedback geven.

snelle meerkeuzevragen

Wanneer je een hele snelle check wilt doen, zijn meerkeuzevragen daar heel geschikt voor. De meest eenvoudige is natuurlijk de ja/nee vraag, twee keuzes. Je kunt hiervoor de whiteboards gebruiken maar nog sneller is het opsteken van je hand. Een open hand is ‘ja’, een vuist is ‘nee’.
Wanneer je meer keuzemogelijkheden hebt, bedenk je gewoon meer gebaren: je wijsvinger opsteken, meerdere vingers opsteken, twee handen. Of iets met bewegingen. Mogelijkheden genoeg.