4 voornemens bij het invallen

Een tijdje terug begon ik met het invallen op het vmbo. Vóór mijn eerste les nam ik de tijd om voor mezelf op een rijtje te zetten wat ik wel en niet zou doen. Deze 4 dingen deed ik tijdens de eerste les.

 1. Wachten op stilte zonder zelf lawaai te maken
  Ik ging voor de klas staan. Keek de leerlingen één voor één aan. Vriendelijk lachen en af en toe het gebaar om stil te worden.  Het duurde best lang, maar uiteindelijk wezen ze elkaar erop dat ik stond te wachten en werd het stil. Hele eventjes maar, maar lang genoeg om ze te bedanken voor hun stilte en de eerste stap toe te lichten.
 2. Werken met een zandloper:
  De eerste stap die ik ging toelichten was het gebruik van de zandloper. Ik neem een zandloper van ikea mee de les in. Het is een groot ding en dus goed zichtbaar. De zandloper telt 2 minuten. Ik heb uitgelegd dat ik de volgende les de zandloper omdraai als de les begint. Ze hebben dan 2 minuten om stil te worden en hun boeken open op tafel neer te leggen.
 3. Werken met competitie
  Ik schreef aan de start van de les op het bord: “docent” en “klas”. We konden beide punten verdienen. Is de klas op tijd stil? Een punt voor de klas. “Wat kunnen we winnen?” vroegen ze direct. Na drie weken mogen ze aan een rad draaien dat ik heb gemaakt in www.wheeldecide.com. Ze kunnen een huiswerkjoker verdienen, 2 minuten eerder pauze, chocola of helemaal niks. Er was ook een 1 op 30  kans op pizza. Dat leek ze wel wat!
  Maar hoe kunnen ze nog meer punten verdienen? Door het gebruik van wisbordjes.
  Binnenkort meer over competitie in de klas.
 4. Werken met wisbordjes
  Door te werken met mini-whiteboards maak ik de les interactief en krijg ik zich op hun antwoorden.
  Ik haalde de wisbordjes tevoorschijn en ze begonnen bijna allemaal te schreeuwen. Ze kenden het nog van de basisschool en vonden het stom. Ik heb kort uitgelegd waarom ik het wél ga gebruiken. Door de whiteboards is de docent minder lang aan het woord en hoeven ze minder in hun schrift te werken. We gingen het toch maar proberen.
  Binnenkort delen we welke regels wij toepassen om het gebruik van mini-whiteboards soepel te laten verlopen.