5 favoriete apps voor docenten

Een moderne docent is op de hoogte van tools voor het lesgeven. Tegenwoordig zijn er veel digitale tools en daar doe ik graag mijn voordeel mee.  Ik geef een overzichtje van een aantal apps die ik elke docent adviseer om eens te proberen.

evernoteEvernote
Evernote is erg geschikt om je notities geordend te houden. In deze app kun je verschillende notebooks aanmaken en binnen een notebook kun je weer verschillende notities maken. Ik gebruik Evernote om per klas en per leerling aantekeningen bij te houden. Het is makkelijk om foto’s (van leerlingenwerk) aan je notities toe te voegen en je kunt een reminder instellen voor later. Zo vergeet je niet je afspraken na te komen. Daarnaast heb je de mogelijkheid collega’s uit te nodigen om bepaalde notities te volgen.  Je kunt op al je devices bij je aantekeningen dus erg makkelijk als je opeens iets nodig hebt.
gratis

plickersPlickers
De oplossing als je leerlingen geen toegang hebben tot het internet en je toch een digitale interactieve quiz wil doen. Elke leerling krijgt een barcode met aan elke kant van de barcode een letter A, B, C of barcodeD.  Je projecteert je meerkeuze vraag en de leerling houdt de barcode met het juiste antwoord naar boven omhoog. Vervolgens maak je met je telefoon of tablet een foto van de klas en alle antwoorden worden direct geregistreerd. De letters op de barcode zijn te klein en licht om afkijken mogelijk te maken.  Een perfect “ offline” alternatief voor apps zoals Socrative, Kahoot en Mentimeter.
gratis, de barcodes kun je downloaden en printen

too noisyToo Noisy
Deze app helpt leerlingen om niet te veel lawaai te maken. Het is een decibelmeter waarbij je zelf kan instellen hoe gevoelig het geluid wordt gemeten. Als de leerlingen een paar minuten op het goede geluidsniveau hebben gewerkt verdienen ze een sterretje en als ze te veel lawaai maken spat het scherm uiteen en gaat er een alarm af. Mijn leerlingen waren nog nooit zo gemotiveerd om bij het samenwerken echt te fluisteren! Too Noisy is maakt deel uit van hetzelfde pakket als “ Random Name Selector”  ook het proberen waard. De apps zijn ook apart te verkrijgen.
€2,79

cijferwijzerCijferwijzer
Als je moeite hebt met het bepalen van de cesuur of het berekenen van een proefwerkcijfer, dan is dit de oplossing in. Je hoeft alleen maar in te vullen hoeveel punten gehaald konden worden en hoeveel procent (of punten) leerlingen goed moeten hebben voor een voldoende. De app doet de rest. Daarnaast kun je veel tips vinden over beoordelen het bepalen van de cesuur.
gratis


headspaceHeadspace
Van al dat lesgeven en vergaderen raakt je hoofd soms vol. In dat geval kun je met deze app elke dag je hoofd weer even tot rust brengen. Zeer geschikt voor de perfectionisten, de piekeraars en de docenten die de hele dag door op hun lesgeven reflecteren. De app leert je met prachtige animaties om stil te worden, om los te laten en om niet te streng te zijn voor jezelf. Elke dag 10 minuten rust in je hoofd, dat wil toch iedereen?
De eerste 10 sessies zijn gratis


Er zijn ongetwijfeld nog meer goede apps voor docenten. Wie helpt ons aan de gouden tip?