5 tips voor het einde van het schooljaar

Nog 3 dagen lesgeven en dan vakantie, sportdag, vergaderen, boeken innemen, overleg, rapportenvergaderingen, vergaderen, rapporten uitdelen, personeelsuitje (heel gezellig), opruimen en nog vergaderen. Naast al deze laatste-weken-activiteiten begint het bij mij ook al weer te borrelen met nieuwe ideeën voor het nieuwe schooljaar. Daarom 5 tips om het jaar zo af te sluiten dat je met een gerust hart vakantie kunt vieren om in augustus weer met nieuwe inspiratie te beginnen.

Pixabay; Erik de Vlies
Pixabay; Erik de Vlies

1.       Terugkijken
Neem tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Schrijf in een notitieboekje alle dingen die je leuk vond en die je verschrikkelijk vond. Noteer alle activiteiten die heel goed gingen maar ook die jammerlijk mislukten. Welke regels en ideeën wil je volgend jaar graag toepassen en welke juist vergeten? Nu het jaar bijna afgelopen is ligt alles nog vers in je geheugen en kun je alvast plannen vormen voor het nieuwe jaar.

2.       Weggooien…
Ruim al je kasten, planken en laden op en doe boeken en kopieën die je het hele jaar niet hebt gebruikt weg. Ga na of alle pennen, stiften, potloden en andere zaken die in je bureaula liggen het nog doen of bruikbaar zijn. Zo niet: prullenbak.

3.       …en opruimen
Sorteer alle papieren en ander materiaal dat je wilt bewaren. Bedenk een systeem waarbij je het volgend jaar weer makkelijk terugvindt. Zorg voor mappen, dozen en bakjes en geef duidelijk aan wat erin zit.

Ben je niet zo’n weggooier of opruimer: doe het samen met een collega. Dat gaat sneller en is bovendien gezelliger.

4.       Benodigdheden
Nu heb je meteen overzicht over al je benodigdheden. Moeten er nog nieuwe stiften en potloden komen? Een bordliniaal, gekleurd papier, nieuwe atlassen of plakband? En is het al het meubilair oké of moet er nog een stoel worden vervangen? Dit is het moment om dat te regelen en te bestellen. Dan ben je in augustus klaar voor de start.

5.       Agenda
Oké, veel mensen gebruiken al lang geen papieren agenda meer, maar ik houd ervan. Pen, papier, stiften, stickers. Een agenda geeft mij meer overzicht. Dus elk jaar zoek ik met zorg een nieuwe agenda uit. Ik koop hem altijd aan het einde van het schooljaar zodat ik de eerste afspraken voor het nieuwe seizoen meteen kan noteren.