5x bereid je voor op het nieuwe schooljaar

Back to school
Back to school

Werken in de vakantie? 
Moet dat dan? Al aan het werk in mijn vakantie? Nee, dat hoeft niet, maar veel docenten vinden het wel prettig. Je raakt dan in de juiste mindset en een goede voorbereiding kan stress tijdens de eerste schoolweken voorkomen. 5 zaken om alvast over na te denken of mee te beginnen:1. Verwacht een beetje chaos

Eerste dagen lopen altijd een beetje anders dan verwacht. Je had bijvoorbeeld in de planning staan om het een en ander te kopiëren, maar het kopieerapparaat is bezet of direct al kapot door het vele gebruik op de eerste dag. Er zijn nog een aantal scenario’s mogelijk: je kluisje is verdwenen of je werkplek verplaatst, je krijgt opeens een andere klas of de klas heeft de boeken nog niet, de vergaderingen zijn saai en duren langer dan verwacht, ga zo maar door. Dit zeg ik niet om je te ontmoedigen, maar om er voor te zorgen dat je je zo flexibel mogelijk opstelt tijdens de eerste dagen zodat je zo min mogelijk (negatieve) energie kwijt bent aan alle veranderingen en onverwachte zaken.

2. Opruimen


Misschien lukt het na de vakantie nog beter om een aantal spullen en bestanden weg te gooien. Nu je wat afstand hebt genomen lijkt niet alles meer zo belangrijk als voor de vakantie. Begin met lekker lege kasten en tassen want de komende dagen komt er een hoop aan paperassen bij.

3. Systemen 


Bedenk welke systemen je dit jaar wil hanteren en begin daar direct aan het begin van het schooljaar mee. Hoe wil je bijvoorbeeld omgaan met ouders? Mogen ze je altijd bellen? Of niet op je vrije dag? Heb je liever dat ze mailen? Laat ouders weten wat je een prettige manier van communiceren vindt. Bedenk ook alvast of je een systeem wil hanteren voor het opgeven, nakijken en controleren van huiswerk. 
Ook over algemene zaken zoals de orde in je klas kun je alvast nadenken: Wat mag wel en wat mag niet en welke consequenties zijn daaraan verbonden?

4. Boeken en andere tools


Controleer of jij en de leerlingen alle boeken, apps, toegangscodes, schriften etc hebben die nodig zijn. Er is altijd wel iets niet geleverd en dan kun je daar maar beter op voorbereid zijn.

5. Schrijf een Personal Mission Statement


Door op te schrijven wat je belangrijk vindt, wat voor soort docent je wil zijn en waar je aandacht aan wil geven kun je tijdens het schooljaar beter keuzes maken. Je komt dan minder snel in de problemen met tijdmanagement (of liever aandachtmanagement). Raak je toch in de problemen en krijgt je last van drukte en/of stress, kijk dan weer eens terug naar je statement en bedenk hoe je beter keuzes kunt maken en dus soms nee moet (leren) zeggen.

lees meer over Personal Mission Statement