Aan de studie met de lerarenbeurs?

3980490179_51cc1dd7a1_z
teacher, high school yearbook c.1960’s” by bunky’s pickle

Het zal je niet ontgaan zijn, de inschrijving voor de lerarenbeurs is weer geopend. Deze PR actie is duidelijk beter georganiseerd dan die van het Oekraïne referendum. Maar kunnen we er daarmee zomaar vanuit gaan dat een lerarenbeurs alleen maar voordelen heeft? Overal wordt het genoemd; je lessen worden beter, de school wordt profesioneler, ga zo maar door. Misschien is het goed om ook even kritisch te kijken naar deze ‘kans’.

Ik vroeg een aantal mensen hoe hun ervaring was met de combi werken en studeren, mede mogelijk gemaakt door de lerarenbeurs:

Docent aardrijkskunde (32) studeert voor 1e graad: na 1 jaar kan ik zeggen dat het echt meer last dan lust is. Mensen moeten goed bedenken dat als je eenmaal begonnen bent, stoppen een dure grap is.

Docent Engels (52): Because if the courses had been fun and relevant and I could apply them to my work, I would have really liked doing the courses even though it takes up all my spare time. Some parts of the program put me under a lot of pressure and require so much time, that it takes away from doing my work well at the school where I work.

Docent Nederlands (30) : zonder lerarenbeurs was ik waarschijnlijk nog steeds invaller in het basisonderwijs terwijl ik nu een vaste baan heb bij een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs. Ik heb ervoor gekozen om tijdelijk minder te werken om naast het drukke bestaan als leraar ook tijd over te houden voor mijn studie.

Docent wiskunde (47): ik studeer naast mijn werk als docent om een tweede bevoegdheid te halen. Dat doe ik op verzoek van mijn baas. Ik ben docent wiskunde en ben nu bezig met de bevoegdheid voor natuurkunde. Studeren naast je werk geeft wel een behoorlijke druk. Je hebt je lessen die je moet geven op school, daarnaast heb je een aantal EC’s die je aan een studievak moet besteden. Als je dan ook nog wat tijd met partner en gezin wilt besteden zijn 24 uren in een dag eigenlijk niet genoeg.

Laten we eerlijk zijn: het is fantastisch dat de overheid mensen via de lerarenbeurs een kans geeft op een (betere) baan. Maar denk heel goed na over deze stap en laat je niet zomaar overhalen door leidinggevende of lerarenopleiding.
Wanneer je kiest voor een lerarenbeurs, en dus de combi werken en leren, bedenk dan dat het waarschijnlijk drie jaar of meer zal duren, dat je het heel erg druk krijgt en dat je werk er in eerste instantie onder zal lijden. Om ervoor te zorgen dat je de schade zo veel mogelijk beperkt, vraag je aan je baas hoe hij je tijdens de studiejaren tegemoet kan komen: zorg dat het studieverlof goed is geregeld, vraag of je minder taken kunt krijgen tijdens die periode of een vrijstelling van het mentoraat. Ook parallele klassen kunnen een mooie tijdsbesparing opleveren.