Allemaal anders komend jaar

In het zuiden zijn de vakanties al weer bijna ten eind. Hier in het noorden hebben we nog even vakantie, maar tijdens het schilderen van een vloer kwamen bij ons al allemaal ideeën voor het nieuwe jaar. Sietske kon dat direct weer analyseren, want ze las deze zomer een boek over creativiteit, ideeën en vervelen. Daar schrijft ze vast nog wel over.

Wordt het ook spannend dit jaar?
We bespraken ook wat ons allemaal te wachten staat komend jaar. Petra gaat het eerste half jaar een stuk meer werken (en dat vindt ze best spannend) om vervolgens het 2e half jaar helemaal niet op school te werken (en ook dat vindt ze spannend). Sietske gaat een orientatiecursus management doen (aaaaah ja echt heel spannend), wie weet komt ze er achter wie nu echt geschikt is voor een baan als teamleider in het onderwijs en of ze zelf (ergens in de toekomst) ook bij die groep hoort.

Les and More gaat ook veranderen
We begonnen een aantal jaar geleden met schrijven toen we zelf net starter af waren. We schreven eerlijke verhalen en praktische tips voor starters en dat willen we blijven doen. Maar we merkten ook dat wij verder groeiden en met ons een groot aantal van onze lezers. Als je wat langer les geeft ben je toe aan andere uitdagingen en experimenten die passen bij die fase van je carrière.
Omdat we merken dat deze blogs ook goed gelezen worden starten we een nieuwe categorie, gewoon genaamd “experimenten”. Petra gaat verder experimenteren met werken zonder cijfers en Sietske gaat aan de slag met klassengesprekken over wiskunde.
Daarnaast starten we nog een categorie, gewoon omdat we dat zelf heel graag willen. Deze heet: “Als wij een school zouden starten”.

Als wij een school zouden starten
De laatste tijd roepen we steeds vaker in een gefrustreerde bui (geeft niks, hoort bij de fase van 10 jaar in het onderwijs zitten) : ” We

beginnen gewoon onze eigen school!”. Dat klinkt natuurlijk heel makkelijk, maar ” Er komt nog heel wat bij kijken, hoor!” zei Sietske haar moeder direct. Of we nu echt ooit een school beginnen of niet, dat doet er even niet toe. We gaan net doen alsof en beginnen met schrijven, intervieuwen, bekijken etc. Zou onze school echt heel anders en beter kunnen worden? Of komen we na veel wikken en wegen toch een beetje uit op hetzelde als zo veel scholen nu ook hebben. Kunnen de klassen echt niet kleiner? Heb je eigenlijk wel klassen nodig? En lokalen? En welke vakken bieden we aan? Bestaan er nog wel vakken? En wat hebben de kinderen er aan? Waar bereiden we ze op voor? Prikkelt dit bij jou de fantasie? Laat ons dan gerust weten hoe jouw droomschool er uit zou zien!