Behoud het zomergevoel tijdens het schooljaar

Geniet je van het gevoel van rust in de vakantie? Dat je naar bed kan gaan en niet na hoeft te denken wat er morgen klaar moet liggen?

Deze 3 ‘dingen’ helpen mij het meest om rust te ervaren tijdens het schooljaar:

1.       Lessen voorbereiden komt eerst
Dit is best een lastige routine om je eigen te maken, maar als het eenmaal lukt dan heb je er voor de rest van je loopbaan wat aan.
Als je plezier hebt in je lessen, dan geeft het energie. Zo blijf je in een positieve mindset. Als je je lessen niet goed voorbereid, ze saai of juist rommelig zijn, dan dreigt het risico dat je in een neerwaartse spiraal raakt.
Het is dus van belang om altijd eerst je lessen voor te bereiden voordat je aan andere schooltaken begint. Hoe dringend ze ook lijken. Lesgeven is onze primaire taak. Blok dus tijd in je agenda en bewaak het goed! 

2.       Alles ligt klaar voor morgen
Deze tip ligt eigenlijk in het verlengde van de eerste tip. Probeer te voorkomen dat je op de ochtend voor je les nog iets moet voorbereiden, nalezen, klaarleggen of kopiëren. Zolang je weet dat je nog iets moet doen, dan is het na schooltijd lastiger ontspannen en kan het je zelfs nachtrust kosten. Bovendien heb je ‘s ochtends niet even de tijd om een kop koffie te drinken. Check dus voor je van school weg gaat of alles klaar ligt voor de komende dag. 

3.       Begin de dag met een kalme activiteit
Begin de dag eens zo rustig mogelijk. Dat kan voor iedereen anders zijn. Voor mij betekent dat deze zomer elke ochtend heel vroeg even zwemmen. In de winter kies ik voor yoga.  Geen zin in bewegen? De krant lezen of even mediteren kan ook. Klinkt mediteren wat zweverig? Als je de app Headspace gebruikt, merk je dat het heel praktisch kan zijn. Als je in rust de dag begint kan je met jezelf ook een voornemen voor die dag afspreken. Ik merk dat ik op zo’n dag veel minder snel geïrriteerd raak en rustig problemen kan oplossen. Als de haast uit mijn ochtend verdwijnt, dan verdwijnt de stress vaak ook uit de dag.