Choas in de klas

chaos
chaos

Een klas vol schreeuwende leerlingen, de helft verdwaald in het lokaal, naast mijn bureau 5 kinderen met vragen en in de klas nog eens 6 met hun vinger in de lucht. Zo nu en dan trap ik weer in die valkuil: een incomplete instructie.
Leerlingen moesten aan een praktische opdracht werken waarbij ze veel materialen nodig hadden. Posters waar ze de vorige les mee waren begonnen, werden uitgedeeld. Ik had taken verdeeld, gezegd wat de bedoeling was en daar gingen ze. Na 30 seconden was het een grote bende en dat was mijn eigen schuld. Ik dacht dat deze klas ‘zo wel even iets kon uitdelen’. Nu zat er niks anders op dan door de klas te schreeuwen (iets was ik echt probeer te vermijden), iedereen weer terug op zijn plek te krijgen en opnieuw te beginnen en duidelijk te maken wat je WEL verwacht.  Om deze chaos te voorkomen kun je als docent het volgende doen:

1. Vertel wat de taken zijn (uitdelen, tafels en stoelen verplaatsen etc.)
1b:Vertellen dat ze pas met de taak mogen beginnen als ik helemaal uitgesproken ben.
2 Vertellen wat ze moeten doen als ze geen taak hebben of als ze klaar zijn  (zitten, dagdromen of fluisteren, niet schreeuwen!)
3. Vertellen hoe lang we over het uitdelen gaan doen (2 minuten, timer op digibord)
4. Vertellen wat ze moeten doen als de tijd op is (zitten, stil zijn, en naar de docent kijken)
5. Vertellen dat je tijdens deze 2 minuten niemand gaat helpen met inhoudelijke problemen m.b.t. de lesstof.
6. Controleren of er nog vragen zijn die voor de hele klas interessant en relevant zijn (individuele problemen en verhalen kunnen wachten)
7. Ga op een plek met goed overzicht staan en ontspan.

Na 2 minuten loopt de timer af en is de klas stil. Je hebt nu rustig de tijd om dingen toe te lichten waarvan je zag dat het niet duidelijk was. Ook kun je nu beginnen met het inhoudelijk helpen. Zeg wel weer hoe je dat wil: Loop je zelf bij de tafels langs? Mogen leerlingen naar jou toe komen (pas op: voor je het weet ben je net moeder gans en lopen er 7 kuikens achter je aan).

Het lijkt misschien overdreven om zo duidelijk te zijn bij de start van een activiteit, maar als je geen zin hebt om steeds aanvullingen door een lawaaierige klas te schreeuwen, dan kun je maar beter heel duidelijk zijn aan de start. Deze “kleine” investering levert een hoop op.