De 1,5m school: lesidee

Lesgeven in een lokaal waar de leerlingen 1,5m uit elkaar zitten en de docent niet vrij kan bewegen is best even wennen. Het gebruikt van mini whiteboards kan daar enorm bij helpen!

bron: clilreflections.blogspot.com

Mini Whiteboards
Je kan ze kan je gebruiken om snel te zien of leerlingen stof hebben begrepen en welke vragen ze nog hebben. Je kunt ook samenwerking tot stand brengen. Het is een goed middel om te voorkomen dat maar 1 leerling antwoord geeft op een vraag, of om te voorkomen dat leerlingen wegdromen. Nu we niet in hun schriftjes kunnen meekijken biedt het ook inzicht in hun werk.
Het werken met mini whiteboards kan voor de meest simpele en traditionele lesonderdelen, het hoeft echt niet om een fantastisch spel te gaan.


3 simpele manieren om dit te doen:
1. Vraag met een kort antwoord (tijdens onderwijsleergesprek)
Een vraag die begint met wie/wat/waar/wanneer/hoeveel kan vaak goed beantwoord worden op een mini- whiteboard. Antwoorden moeten niet te veel woorden bevatten, anders is het niet meer leesbaar.  
2. Neem een antwoord over vanuit je schrift.
Laat leerlingen na het maken van een (luister)oefening één van de antwoorden overnemen op het mini whiteboard. Op deze manier staan alle antwoorden wel netjes in het schrift, maar kan je klassikaal nog een aantal vragen bij langs.
3. Think-Pair-share
Laat leerlingen eerst zelf een antwoord op hun whiteboard schrijven. Daarna hebben ze overleg met hun buurman op 1,5 meter afstand. Samen komen ze tot 1 antwoord. Één van beide houdt het antwoord omhoog. Voordelen: tijd om na te denken, samenwerking, minder whiteboards in de lucht om te bekijken.

Regels en richtlijnen voor het gebruik van mini-whiteboards:
1. Alleen gebruiken als docent toestemming geeft
2. Niet wapperen of doodling
3. Groot schrijven
4. Aftellen en dan tegelijk het bordje omhoog. (eventueel met behulp van een belletje of ander leuk geluid)
5. Wanneer het bordje omhoog gaat is de leerling stil.
6. Wanneer er punten worden toegekend gaan we hier niet klassikaal over discussiëren.
7. Zelf schoonmaken

TTO en mini-whiteboards
Via CLIL zijn mini whiteboards vooral op TTO scholen geïntroduceerd. Wij zouden haast zeggen dat deze tool onmisbaar is in de TTO les. Via deze link lees je meer tips over het gebruik specifiek voor TTO klassen.