Docent 24/7

We hebben nog maar 3 schoolweken gehad en ik merk al dat “ het werk” steeds meer mijn vrije tijd binnen sluipt. Het voornemen om dit schooljaar echt alles op school af te hebben is nu al gedeeltelijk het raam uit. En waarom?

Ik ben tijdens de zomer goed uitgerust en zit vol ideeën over hoe ik mijn lessen activerend en interessanter kan maken. En differentiëren niet vergeten! Maar die stroom van ideeën stopt niet precies om 17.00 uur. Maar is het dan een probleem dat ik thuis nog met het werk bezig ben? Ik las deze week een artikel in de Flow waarin juist een pleidooi werd gedaan om je privé en werk meer te mixen. Tegenwoordig is de grens tussen werk en privé steeds onduidelijker en dus kun je volgens psycholoog Roos Vonk de strijd maar beter opgeven; mix het gewoon! Maar volgens Roos Vonk is de voorwaarde wel dat je je werk leuk en inspirerend vindt. Ja, dat vind ik!

Dus misschien moet ik me niet zo druk meer maken als ik af en toe tijdens het badderen mijn lessen aan het voorbereiden ben. De vraag is natuurlijk of gedachten over het werk altijd leuk zijn. Soms ben je praktische problemen aan het oplossen of je denkt toch weer aan die klas die nog niet lekker loopt. Voor je het weet voer je complete intervisiegesprekken met jezelf in bad.
Om die reden probeer ik de tijd die ik fysiek en mentaal met het werk bezig ben toch te begrenzen.
Morgen ga ik lekker een dagje naar de sauna en dan ga ik alleen maar nadenken over de geplande herfstvakantie naar Spanje, over rustige stranden en de zon op m’n kop, over taarten die ik de komende week wil bakken en tekeningen die ik in mijn vrije tijd wil maken. Zou het lukken?

 

Nog een aantal tips om niet 24 uur per dag docent te zijn:
– Spreek met vrienden en familie (die ook in het onderwijs werken) af dat je niet steeds over het onderwijs praat
– Voor een goede nachtrust is het verstandig dat je 2 uur voor het slapen gaan niet meer met je werk bezig gaat (smart phone uit!)
– Maak een schatting hoe lang bepaalde activiteiten duren (nakijken) en plan ze in je agenda.
– Als je als part-timer werk bedenk dan hoeveel tijd per week je met je werk bezig wil zijn. Pas op dat je niet per ongeluk toch 100% werkt.
– Ontspan! Sporten is een perfecte manier om te ontspannen en je krijgt er ook nog eens energie van!

Het artikel ” Neem jezelf mee naar je werk” van Roos Vonk kun je lezen in Flow nr 6 2014.