Docent en Personal Mission Statement

Goede voornemens zijn mij niet onbekend. Na elke vakantie neem ik mij voor om mijn tijd anders in te delen en om niet achter te raken met belangrijke taken. Het zal je niet verbazen dat het na een paar weken toch weer misloopt.

mission statementDit keer heb ik er meer vertrouwen in.  Na het lezen van “ the seven habits of highly effective people”  van Stephen Covey heb ik tijdens de herfstvakantie de tijd genomen om een ‘ personal mission statement ‘ te schrijven. In een mission statement beschrijf je welke rollen je in het leven hebt en wat je wilt bereiken. Je statement heeft te maken met wat je belangrijk vindt en wat je passie is.
Ik heb nagedacht over de vraag waarom ik eigenlijk docent wil zijn en hoe ik wil dat leerlingen, ouders en collega’s mij over een aantal jaren herinneren.
Dit zijn geen makkelijke vragen om te beantwoorden en je moet er ook echt de tijd voor nemen. Maar als je eenmaal weet wat je wilt bereiken is het veel makkelijker om je week op zo’n manier in te delen dat je daadwerkelijk werkt aan de dingen die je belangrijk vindt, en dat je je niet laat afleiden door zogenaamd ‘ dringende ‘ zaken die steeds op je pad komen.

Ik merk na twee dagen al dat het makkelijker is om keuzes te maken en prioriteiten te stellen als je ze baseert op je personal mission statement. “ Nee”  zeggen voelt nu soms juist goed.
Als je moeite hebt met het schrijven van een statement zijn er genoeg pagina’s op het internet te vinden die je kunt helpen. Soms helpt het ook om voorbeelden van anderen te lezen. Het is misschien heel afgezaagd om altijd maar een quote van Oprah Winfrey te gebruiken, maar zij zei het volgende in haar mission statement en dat sprak me erg aan:
“ I want To be a teacher. And to be known for inspiring my students to be more than they thought they could be.” (www.fastcompany.com)

Ik denk dat ik het de komende weken het moeilijkst zal hebben met het afleren van multitasking. Ik deed het veel te veel en daardoor had ik niet genoeg aandacht voor de mensen om me heen en deed ik mijn taken niet met mijn volledige aandacht. Daardoor zou ik mijn persoonlijke doelen nooit halen. Enkele voorbeelden van hoe ik multitask: mailtjes beantwoorden tijdens de les, nakijken terwijl ik ook een collega probeer te helpen, het lokaal opruimen terwijl de leerlingen nog aan het werk zijn, met een hand het kopieerapparaat bedienen en in de andere hand een boterham, de volgende les voorbereiden terwijl de vorige nog niet voorbij is, noem maar op.

Ik ben er na twee dagen al achter dat ik misschien ook nog een cursus mindfulness nodig heb om dat te leren. Gelukkig bestaat er ook al een mindfulness cursus speciaal voor docenten.  Zo kom ik steeds een beetje verder in mijn proces om een steeds betere docent te zijn. Zal mijn mission statement mij helpen? Rond de kerstvakantie maak ik de balans op en zal ik  mijn bevindingen met jullie delen.

 

Enkele sites over het schrijven van een personal mission statement:
http://www.pinterest.com/pin/377106168770633562/
http://www.frismakers.nl/meetings/de-tweede-covey-eigenschap-begin-met-het-einde-in-gedachten
http://www.teacherspayteachers.com/Product/Personal-Mission-Statement-Worksheets-958551
http://www.cps.nl/academie-detail/430/training-timemanagement-volgens-covey-buitengewoon-effectief-door-de-5-choices/about#.VEZvY5PLfqs
http://www.oprahmag.co.za/health/mind/what-is-your-mission-statement
http://www.fastcompany.com/3026791/dialed/personal-mission-statements-of-5-famous-ceos-and-why-you-should-write-one-too?utm_source