Docentensabbatical part 4: Iedereen een sabbatical?

Na bijna vijf maanden vrije tijd is één ding heel duidelijk. Deze sabbatical is ontzettend gezond voor mij geweest (zie part 1) . En niet alleen voor mij is het prettig en gezond, ook voor mijn omgeving. Én niet onbelangrijk: ook voor mijn werkplek en werkgever. Iedereen heeft hier uiteindelijk voordeel van. Waarom zijn er dan niet meer mensen die sabbatical organiseren?

Je kunt het voor een ander niet inschatten

Het is heel erg lastig om in te schatten in hoeverre een langere periode vrij nemen voor een ander ook mogelijk is. Tegelijkertijd vind ik dat behoorlijk wat mensen misschien iets te gemakkelijk tegen mij zeggen: “ja maar jij kan dat, jij hebt mazzel”. Met andere woorden: “Voor mij is dat niet mogelijk”. Ze zeggen dat het van hun baas nooit zou mogen of dat het financieel niet kan. Toch vraag ik mij af, wie heeft het echt uitgezocht? .

Hoe kreeg ik het ook al weer voor elkaar?

Veel mensen vragen mij hoe het me is gelukt om een half jaar vrij te nemen. Het klopt dat het voor mij best simpel te regelen was.  Vier dingen waren daarvoor belangrijk:

 • Ik kan het me financieel veroorloven om parttime te werken.
 • Ik geef voornamelijk het vak tekenen. Bij ons op school is tekenen een half-jaars vak. Het gaf dus weinig gedoe om dat gedeelte van mijn werk in een half jaar te stoppen.
 • een collega ging de eerste helft van het schooljaar met zwangerschapsverlof. Zo ontstond het idee dat ik het eerste half jaar meer kon werken.
 • mijn werkgever was positief over het nemen van een sabbatical en een aantal lieve collega’s stelden zich zeer flexibel op.

Uiteindelijk ben ik het eerste half jaar dubbele uren gaan werken zodat ik het 2e half jaar vrij kon zijn. Naast mijn vaste werk bij een middelbare school doe ik ook klussen voor Lesandmore en CLIL Cumbria. Ook dat ging op een laag pitje, al vond ik het wel leuk om nog een paar kleine klussen te doen.

Iedereen een sabbatical

In Australië krijgt men 3 maand vrij als ze 10 jaar voor dezelfde werkgever werken. Na 20 jaar zou je 6 maand kunnen opnemen. Kennelijk ziet men daar de voordelen van een sabbatical en ik snap dat. Voor mijn vrije maanden piekerde ik regelmatig over mijn werk. Moet ik er na 10 jaar wel blijven? Is dat wel gezond? Is dat wel goed voor mijn creativiteit? Inmiddels sta ik daar heel positief in. Ik heb echt weer zin om terug te gaan naar mijn werk. Ik heb over veel zaken rustig kunnen nadenken en ik ben lekker opgeladen.
Ik geloof ook dat dit goed is om langdurig uitval te voorkomen. Nog een reden voor een werkgever om er ook voordeel in te zien. En zeker voor het onderwijs. Daar wil je toch juist mensen behouden?

Tips om een sabbatical te organiseren:

 • Hou goed voor ogen wat het jou (en je werkgever) gaat opleveren.
 • Wees geduldig en let op: wacht op het juiste moment.
 • Think outside the box. Hoe kun je je werk anders indelen? (zoek een collega die er ook een paar maand tussenuit wil en neem bijvoorbeeld elkaars werk over.)
 • Bedenk een goed plan waar je werkgever ook voordelen van inziet. Wat zou je baas als belemmering kunnen zien en wat kun jij daar alvast aan doen?
 • Laat een extern persoon je kritische vragen stellen over je financiën. Waar kun je besparen?
 • Leg de lat niet te hoog. Een maand of 2 aan je zomervakantie vastknopen geeft ook al een enorme boost.  (Vergeet niet dat je daar ook de 50 uur voor kunt inzetten die docenten jaarlijks krijgen)
 • Praat met iemand die een sabbatical heeft genomen. Zo raakte ik enorm geïnspireerd door twee dappere dames: Aletta Top die haar baan opzegde en voor onbepaalde tijd op reis ging. En door Yvonne Dijksterhuis die besloot niet direct een nieuwe baan te zoeken, maar ook even de rust op zocht. Thanks ladies 🙂