Wat er gebeurde toen ik huiswerk afschafte

Vorige week daagde mijn collega me uit om een klas een periode geen huiswerk te geven. Ik ben de uitdaging aangegaan en heb alles goed voorbereid. Ben benieuwd wat de klas ervan vinhuiswerk-verbodendt!

Experiment
Op dinsdag vertel ik ze dat ik graag een experiment met ze wil doen. Meteen staan de leerlingen op scherp. Dat klinkt interessant maar ook spannend. Een hoofdstuk zonder huiswerk: dat lijkt ze wel wat. Maar na de eerste enthousiaste reacties komt eigenlijk maar een vraag boven: als we nu hele lage cijfers halen? Na wat geruststellende woorden leg ik het plan aan ze uit.

Instaptoets
Elke leerling start met de toets. En daar is meteen de eerste hobbel. Veel vingers in de lucht. Ze begrijpen veel vragen niet of weten niet wat ze moeten doen. Veel leerlingen doen daarom heel erg lang over deze toets. Dit is niet de bedoeling. Het doel ze is dat onderzoeken wat ze wel en nog niet kunnen. Ik vertel dat het niet erg is als je ergens een vraagteken bij zet. Dan weet je dat je aan dat doel nog moet werken. Halverwege de tweede les heeft iedereen het af. Ze hebben allemaal hun schema ingevuld. En wat zijn ze eerlijk! Er is geen enkele leerling die zich er makkelijk vanaf gemaakt heeft door overal in te vullen dat hij alle doelen al behaald heeft.

Zelfstandig
Iedereen gaat aan de slag met zijn opgaven. Ze kijken zelf hun antwoorden na. En ik ondersteun, help en coach ze. Elke les leg ik een onderdeel uit voor die leerlingen die daar behoefte aan hebben. En we oefenen samen een opgave.
Ik geniet van de lessen! Het geeft me ruimte om leerlingen individueel te helpen, ik kan direct feedback geven als ik zie dat het niet helemaal goed gaat. Het voelt alsof ik beter overzicht heb over hun kunnen.

Resultaat
Lees volgende week over de voortgang van het experiment: Hoe scoren de leerlingen op de eindtoets? Scoren ze lager dan de parallelklas die wel huiswerk kreeg?