Genieten in het onderwijs

Een voordeel van het onderwijs is dat je 2x per jaar opnieuw kan beginnen. Dat is eigenlijk 2 keer een jaarwisseling, maar betekent dat ook 2 keer goede voornemens? Overal om mee heen zie ik ” goede voornemens”. In de bieb stonden alle boeken over diëten en sporten al klaar bij de ingang, in de sportschool moest ik mijn matje bijna schuin tegen de muur aanleggen omdat de zaal zo vol was en de zwemsessie van deze week leek meer op slalommen dan zwemmen. Kennelijk willen we elk jaar weer beter, mooier, slanker en gezonder.

Alleen dat laatste, gezonder, spreekt mij dit jaar aan. Maar dan wel op een andere manier dan normaal. Want wat is er eigenlijk nog slechter dan op je luie gat zitten terwijl je jezelf vol stopt met chips en chocola? Stress! Stress is super ongezond, maar dat vergeten we vaak. Alsof het gewoon bij het leven hoort en er niks aan gedaan kan worden. Aan de snelheid van het leven hier in Nederland kan ik niks veranderen, maar ik heb mij voorgenomen om af en toe gewoon even stil te staan. En wat ga ik dan doen als ik stil sta? GENIETEN. En dan bedoel ik niet alleen in mijn vrije tijd. Ik ga genieten op mijn werk. Af en toe in de les een rust momentje creëren en gewoon even kijken naar die lieve gezichtjes, de ondeugende grijnzen, de dromende ogen en al het andere wat mij eraan herinnert waarom ik dit werk doe. Ik heb de afgelopen maanden ondervonden dat des te meer je rennend probeert alles bij te houden, des te harder alles van je af lijkt te rennen. Dus even stilstaan lijkt de oplossing.

Vanochtend sprak ik een wijze, (met alle respect) iets oudere dame na de yogales. “Kom je morgen weer?” zei ze. ” Nee, dan moet ik werken”, zei ik. ” Wat doe je?” vroeg ze. ” Ik werk op een middelbare school”. ” Ach kind, met allemaal van die vervelende pubers?”. ” Nou dat valt best mee,  gelukkig zijn ze eigenlijk best heel schattig bij mij op school. Dat is het probleem niet. Maar de meeste docenten, waaronder ik, willen altijd ‘ nog beter’  en ‘ nog meer’”. ” Ach lieverd,” zei ze, ” dat moet je niet meer doen hoor, je doet gewoon je best en dan komt de rest wel goed. Daar moet je op vertrouwen.”