Gratis weekplanner voor docenten!

thumbweekplannerOm het leven als docent een beetje overzichtelijker te maken deelt LES and MORE een weekplanner voor docenten met alle lezers die een beetje extra ‘ overzicht’ wel kunnen gebruiken. De schrijfsters van LES and MORE houden van plannen, van lijstjes en voor het ontwerp van deze planner haalden ze alle soorten overzichtelijk ruitjespapier uit de kast. In dit blog delen ze hun inzichten als het gaat om plannen.
Klik hier voor de weekplanner, om op te slaan en uit te printen.

Yvonne: Een planning maken waarbij niets of niemand iets tekortkomt, is soms best lastig. Werk, vrienden, familie en je dagelijkse bezigheden thuis slokken veel tijd op en voor je het weet is er weer een dag voorbij. Sport en hobby’s? Leuk idee, maar soms lastig uitvoerbaar.
Je planning zit binnen de kortste keren zo vol, dat je aan jezelf niet toekomt. Heerlijk is het dan als een afspraak niet doorgaat of korter duurt dan gepland: even lekker tijd voor jezelf. Is het echter niet vreemd dat we dat laatste, maar o zo belangrijke ‘even tijd voor jezelf, niet inplannen? Juist dat is nodig om bij te tanken, om weer zin te krijgen in alle dingen die van je gevraagd worden. Kijk dus je planning na, houd een dagdeel vrij voor jezelf en laat dit door niets of niemand veranderen!

Emily: Een boek over plannen dat mij nieuwe inzichten heeft gegeven is ‘Getting Things Done’ van David Allen. ‘Get everything out of your head. Make decisions about actions required on stuff when it shows up – not when it blows up.’ Heel in het kort: je verzamelt al je taken in een bak. Eens in de week begin je bovenaan met het opruimen van deze bak. Van alle taken die je tegenkomt beslis je: moet ik hier iets mee? Zo niet, dan in de prullenbak of in het archief. Zo ja, kan het in twee minuten? Doe het dan meteen. Als het langer dan twee minuten duurt, plan je het in. En je mag nooit iets terugleggen….
En hij houdt (net als ik!) van lijstjes! Die lijstjes moet je dan natuurlijk wel regelmatig bij langs.Wat mij betreft is de twee-minuten-regel de gouden tip uit het boek. Kleine taken meteen afhandelen geeft zoveel meer rust in je hoofd. www.gettingthingsdone.com

Jane: Een boek dat mij nieuwe inzichten over plannen gaf was ‘The Seven Habits of Highly Effective People’. De titel sprak mij eigenlijk helemaal niet aan. Het klinkt alsof je NOG meer uit je week moet halen. Het tegendeel bleek waar. In het boek wordt beschreven hoe essentieel het is om tijd te plannen om na te denken over wat je belangrijk vindt en om te reflecteren op je week. Daaruit volgt vanzelf een nieuwe planning voor de volgende week. Gebaseerd op wat belangrijk is en niet alleen op urgentie. Dat is een groot verschil, echt waar.

Emily geeft alvast een voorbeeld hoe je de planner kan gebruiken:
weekplanner voorbeeld