Het gemak van een timer in de klas

Sta jij soms ook tijden op een klas te wachten en kom je wel eens in de verleiding om met een liniaal op het schoolbord te meppen omdat het lawaai zo lang duurt? Dan kun je misschien beter een keer een timer proberen, het scheelt een hoop gedoe.

Sinds ik een timer op het digibord gebruik verlopen mijn lessen een stuk relaxter.  Ik gebruik de timer voor een aantal doeleinden. Tijd af te bakenen die ze krijgen om:
– binnen te komen, hun spullen te pakken en stil te worden
– zelfstandig te werken zonder vragen te stellen
– fluisterend samen te werken aan een opdracht
– in stilte te werken (soms maar 5 minuten, waarna ze weer 1 minuut mogen fluisteren. Mijn ervaring is dat de lessen hierdoor veel stiller zijn dan wanneer je de ‘ stille’ tijd niet afbakent en een minuutje vrij geeft van de stilte.)
– spullen op te ruimen en klaar te zitten voor het eind van de les.

School Task Timer
School Task Timer

Op het internet zijn veel timers te vinden, mijn favoriet is School Task Timer. Een app waarbij je verschillende achtergronden kan kiezen, zelf een taak in kan vullen en de tijd in kan stellen. Als het de klas lukt geeft de app een leuk compliment en kunnen er ‘ sterren’  gespaard worden.  Ik gebruik deze app op de middelbare school en de leerlingen hebben daar helemaal geen moeite mee. Zeker niet wanneer ik trakteer als ze een afgesproken aantal sterren hebben verzameld.