Les and more: één jaar bloggen

 

Een jaar bloggen moet gevierd worden en daarom aten we met de bloggers taart en keken we alle drie terug op ons eerste jaar als blogger:

ditism

Emmy: Op de site van een Amerikaans instituut las ik: ‘In the first year, babies learn to focus their vision, reach out, explore, and learn about the things that are around them.’ En zo voelt het voor mij nu we de eerste verjaardag van onze blog vieren. Wat heb ik veel geleerd! En wat heb ik er van genoten: goede gesprekken, workshops geven, nieuwe ervaringen en nieuwe contacten. Ik raak elke keer weer geïnspireerd voor en door het onderwijs. Het heeft me persoonlijke ontwikkeling gebracht en me leren werken met open ogen. Elke dag zijn er weer zoveel mooie dingen te zien en te horen in mijn werk met leerlingen. En ik heb geleerd daar steeds meer oog voor te hebben.

Jane: Toen we begonnen met bloggen wilden we vooral iets delen wat we zelf in onze eerste jaren hadden willen weten, maar tijdens het bloggen kwam ik er achter dat ik er zelf ook veel aan had. Door het schrijven ben je bewuster bezig met reflectie en kun je soms ook echt iets van je af schrijven, ook blijf ik op deze manier beter op de hoogte van de ontwikkelingen in het onderwijs en dat komt mijn eigen lesgeven weer ten goede. Dit bevestigt voor mij weer de kracht van delen: we worden er allemaal sterker en wijzer van. Door in gesprek te blijven met de echt frisse starters in het onderwijs besef ik hoe belangrijk het is om de eerste jaren de ruimte te nemen om fouten te maken, om eerlijk te zijn en vooral ook om mild voor jezelf te zijn. “Don’t compare your start to somebody else’s middle.” –John Accuf

Yvonne: Als docent werk je redelijk zelfstandig en kun je je daarin soms alleen voelen. Niemand die ziet wat jij doet in de les en niemand die weet hoe jij je voelt over bepaalde dingen die voorgevallen zijn. Met het schrijven van de blogs ben ik gedwongen om hier een boekje over open te doen en dat is me goed bevallen. Ik vind het ook erg leuk om te lezen hoe m’n collega’s alles doen en vooral ook hoe ze dat ervaren. De blogs hebben ervoor gezorgd dat er meer gepraat wordt over het leven van een docent en dat is leerzaam en herkenbaar! 

Ik hoop dat beginnende docenten merken dat je als docent, hoe ervaren ook, niet alles perfect kan en hoeft te doen. Dat meer ervaren docenten soms ook onzeker zijn en het soms ook even niet weten. Daarom: wees niet bang om langzaam voorwaarts te gaan, wees alleen bang om stil te staan.