Jonge vrouw voor de klas

teacher-309403_1280De liefde voor het onderwijs heb ik niet van een vreemde: mijn vader en moeder staan ook voor de klas. Maar waar zij alleen maar in hun handen hoeven klappen voor stilte of eens goed streng hoeven kijken naar de leerlingen waarna ze stil zijn, moet ik toch wel meer capriolen uithalen. Dat gen heb ik dus duidelijk níet van hen geërfd .
En dat komt (denk ik) omdat er aan mij als jonge vrouw voor de klas twee nadelen kleven: 1. ik ben jong en 2. ik ben vrouw. Als jongere leraar heb je nou eenmaal weinig natuurlijk overwicht. En een leerling uit drie havo is nou eenmaal niet snel onder de indruk van mijn vrouwelijke boze blik of handgeklap. Ik zou bijna hun oudere zus kunnen zijn. Tja, en daar luister je ook niet naar.

Persoonlijk ervaar ik wel meer nadelen van vrouw-voor-de-klas zijn. Ik moet altijd nadenken of ik nou een rokje aan doe of een broek. Alle voors en tegens afwegen. En als ik net besloten heb om voor het rokje of jurkje te gaan, is er nog de vraag of ik een panty zonder ladder kan vinden of dat ik (in de zomer) mijn benen nog moet scheren. Mijn man trekt gewoon een pak aan en hoeft alleen maar te beslissen of het grijs of donkerblauw wordt. Lekker makkelijk. En hakken: je lijkt groter, maar aan het einde van de dag kan je geen stap meer verzetten omdat je zere voeten hebt.
Voor al dit soort ‘outfit’problemen heb ik dan ook vaak allerlei andere zaken in mijn tas (of auto) dan boeken en een agenda: extra broek, extra panty’s, deodorant, een tandenborstel en tandpasta en gympen.

Daarnaast moet ik volgens mij veel vaker naar het toilet dan mijn mannelijke collega’s. Als je dat meerekent zouden pauzes voor vrouwen gewoon langer moeten zijn. En dan heb ik het nog niet eens over ongesteld zijn. Dat vind ik echt niet handig op school.

Jong en vrouw, je doet er niets aan. Gelukkig is er één troost: ik word vanzelf ouder. Er komt een moment dat ik voor drie havo sta en ik net zo oud ben als hun moeder, of hun oma. Ik hoop dat ik dan op mijn ouders ga lijken: één keer ‘ahum’ zeggen en direct hun aandacht vangen.