Kennismaken met nieuwe leerlingen

Ben je komend jaar mentor van klas 1? Petra en ik wel! En binnenkort hebben we de kennismakingsavond. Alle leerlingen komen dan al een uurtje op school. Altijd leuk om de groep alvast te zien en een indruk te krijgen.

Maar hoe pak je dat aan?

Bij ons nemen alle leerlingen een voorwerp mee dat bij hen past of iets zegt over henzelf. Zo namen er verscheidene kinderen in voorgaande jaren ballen mee van hun favoriete sport: voetballen, tennisballen, basketballen. Maar ook drumstokken, een hondenriem, een sleutelhanger (van vakantie) en zelfs een cupcake voor de docent heb ik voorbij zien komen.
Leerlingen vertellen kort iets over zichzelf en over het voorwerp. Heel leuk maar soms ook wel een hele opgave voor die 11- en 12-jarigen: zoveel korte verhaaltjes aanhoren. Daarom spelen wij ondertussen met de groep bingo!

Bingo!

We bedenken een hele serie vragen waarbij de leerlingen de antwoorden kunnen vinden als ze goed luisteren naar de anderen. Je moet de vragen uiteraard zo kiezen, dat de kans groot is dat het verteld wordt door een leerling. Je kunt iedereen dezelfde bingokaart geven maar je kunt ook met https://myfreebingocards.com/bingo-card-generator tot 30 verschillende kaarten printen. Eén hokje laat ik open. Daar kunnen ze zelf een vraag en antwoord invullen. Hieronder zie je een voorbeeld.
De bedoeling is dat de leerlingen achter elke vraag een antwoord/naam schrijven terwijl ze luisteren. Als de vraag beantwoord is, mag je het vakje doorstrepen (wel leuk als het antwoord nog leesbaar is). En je mag geen namen twee keer gebruiken 😀. Eerst speel je voor een volle rij. Daarna eventueel voor een volle kaart.

Zo zijn alle leerlingen actief, ook als er maar één leerling aan het woord is.