Laat het los!?

Hoe vaak zeggen mensen tegen jou om iets los te laten waar je je druk om maakt? Vaak bedoelt als goed advies. Maar loslaten is soms hartstikke moeilijk. Voor mij tenminste wel. Mijn man zegt regelmatig tegen mij dat ik een zeepje moet zijn: laat het van je afglijden. Ik zie mezelf meer als klittenband: menig uitspraak of voorval overdenk ik meerdere keren en ik maak me er druk om.image-1

Afgelopen week kwam ik al lezend en pratend drie mooie alternatieven voor het woord loslaten tegen.
Mijn collega, die rust om haar heen probeert te organiseren en best wel wat mindful is, leerde mij dat je iets niet hoeft los te laten maar dat het er mag zijn: Let it be.

Tijdens een bijeenkomst van de opleiding die ik volg, vertelde de cursusleider dat loslaten vaak voelt alsof je iets in de steek laat. Daarom kwam zij met het woord: vrijgeven. Dit is een actief woord en geeft jezelf meer ruimte.

En afgelopen week las ik op www.puurvandaag.nl een blog van Nadia over de uitspraak van haar zoon. Die heeft het ook niet over loslaten maar over loshouden. Dat vond ik eigenlijk wel de mooiste! Je mag het bij je houden maar niet aan je vast laten plakken.

Dus ik hoef geen zeepje te zijn maar ook geen klittenband. Mm, iets dat plakt maar weer niet te lang. Post-it! Ik zal mijn man eens vragen wat hij daarvan vindt.