LessonUp voor je hybride les

De ‘hybride les’, het lijkt het nieuwe modewoord. Het houdt bij VO kortweg in dat je lesgeeft aan leerlingen in je lokaal en tegelijkertijd ook aan leerlingen online. Het is een redelijke oplossing voor het feit dat niet alle leerlingen tegelijk in het lokaal passen.

Iedereen bij de les betrekken
Hoe zorg je ervoor dat je de leerlingen in het lokaal, maar ook thuis bij de les betrekt? Ik gebruik daarvoor graag LessonUp. Lessonup is een digitale tool waarbij je je presentatie heel makkelijk interactief maakt.
Als basis kun je dia’s gebruiken uit je PowerPoint. Dit vul je vervolgens aan met meerkeuzevragen, brainstorm dia’s, sorteer dia’s en open vragen. filmpjes zijn makkelijk in te voegen. Heel handig: je past met één klik op de knop de begin en eindtijd van een filmpje aan.

Leerlingen delen werk via beamer/groot scherm
Mijn favoriet is de functie dat leerlingen een afbeelding kunnen plaatsen op een prikbord, vervolgens kan ik elke afbeelding uitvergroten. Ik gebruik dit om het werk van leerlingen (tussentijds) te kunnen zien. Ze maken een foto van hun werk (want ik kan niet dichtbij komen) en ik kan feedback geven. Dit motiveert leerlingen ook om daadwerkelijk de opdracht te doen.

En de leerlingen thuis?
Via de laptop heb ik een videoverbinding met de leerlingen thuis, ze zien mij en het scherm. Ook zij loggen in en doen de opdrachten. Ook hun werk wordt gedeeld op het grote scherm. Zo is iedereen betrokken bij de les.

Nawerk?
Het fijne van LessonUp is dat ik na de les nog even snel kan controleren of iedereen heeft meegedaan. Ze geven een percentage van participatie, maar ook scores. Zo kan ik ook zien welk onderdeel niet door iedereen werd begrepen. Soms zie ik achteraf dat een leerlingen het super goed heeft gedaan, dan stuur ik nog snel even een compliment via de chat. Dat motiveert!

Nadelen
– De app is maar 30 dagen gratis, daarna betaal je 7 euro per maand of schaf je een schoolaccount aan.
– Leerlingen hebben hun telefoon of ander device steeds bij zich. Je moet er dus echt op letten dat ze het wegleggen als het even niet nodig is.
– (Meerkeuze) vragen stellen bij een (grote) afbeelding kan bij andere apps handiger. Wie weet kunnen de makers van LessonUp daar nog iets op verzinnen.

Alternatieven
De hierboven beschreven features heb je niet alleen bij LessonUp. Een goed alternatief is het gebruik van socrative, nearpod of padlet.