Waarom ik niet geloof in het lokkertje van Dekker

© Lesandmore.nl

Zou het onderwijs er beter op worden als alle excellente studenten een educatieve master gaan doen? Het is natuurlijk prachtig als afgestudeerden met hart voor het onderwijs op deze manier de mogelijkheid krijgen om de switch naar het onderwijs te maken, maar de kans bestaat ook dat je veel studenten aantrekt die het simpel doen als tweede keuze omdat er verder niet veel werk voor het oprapen ligt.

Er zijn meer redenen waarom ik denk dat deze oplossing wellicht voor meer problemen gaat zorgen:

  • Een educatieve master is niet hetzelfde als een lerarenopleiding van vier jaar waarbij je veel ervaring opdoet voor de klas. Het kan zijn dat je in de eerste week van je master al voor de klas staat met nul besef van hoe je lesgeeft. Er zitten vast natuurtalenten tussen, maar de meeste alumni moeten niet verwachten dat ze het lesgeven in een jaar onder de knie krijgen.
  • Het is erg fijn als iemand heel veel weet over zijn of haar vak, maar het risico bestaat ook dat je vakidioten aantrekt die niet veel oog hebben voor de pedagogische kant van het vak. Iemand van de universiteit heeft misschien wel langer doorgeleerd over de inhoud van zijn of haar vak, maar dat wil niet zeggen dat ze ook meer weten van onderwijskundige zaken. Daar hebben de HBO’ers zich juist langer in verdiept. Bovendien heeft een gepassioneerde tweedegraads docent ook echt wel genoeg kennis van zaken (anders zou er iets goed mis zijn met de HBO opleidingen)
  • Hoewel ik vind dat docenten een goed loon verdienen en betaald moeten worden voor al het werk dat ze doen, denk ik dat een financiële reden om over te stappen naar het onderwijs niet de juiste is. Noem me maar naïef, maar als je iets echt leuk vindt, of een missie hebt, dan ben je vast bereid daarvoor een kleine lening te nemen.

Het is wel mooi om te zien dat docenten met een HBO opleiding nog de kans krijgen om een master te doen. Op die manier heb je ‘ the best of both worlds’ en is de kans groot dat je genoeg eerstegraadsdocenten krijgt die op de bovenbouw van het VWO de leerlingen met hun kennis kunnen enthousiasmeren.

Zit je er aan te denken om toch te kiezen voor het lokkertje van Dekker? Let dan wel op de kleine lettertjes: Je mag maar een half jaar uitlopen en dat is met een stage of baan in het onderwijs best een uitdaging.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4556/Onderwijs/article/detail/4130639/2015/08/28/Lokkertje-voor-student-die-topleraar-wil-worden.dhtml