Makker staakt uw wild geraas!

Soms heb je van die dagen…En 5 december is er vaak een van. Een dag waar ik als docent niet bepaald naar uitkijk. Er zijn docenten die tot het uiterste gaan om hun klas een fantastisch sinterklaasfeest te bezorgen:  Voor elk kind een paar dichtregels, pepernotentaart gebakken en een surprise maken die bijna niet meer in de auto past. Het mag duidelijk zijn: Ik ben niet (meer) zo’n docent. Ik ben blij als de dag nog enigszins normaal verloopt, maar gisteren was dat te veel gevraagd….

Tijdens een blokuur over kleurentheorie ging er aan de lopende band van alles mis. Nadat ik leerlingen bij de deur van elkaar af had getrokken konden ze het niet eens worden over Sinterklaas of Kerstmuziek of geen van beide (dat werd dus uiteindelijk helemaal geen muziek). Makkers staakt uw wild geraas! Toen leerlingen zo goed als aan het werk waren gooide een meisje iets op de grond. Ik vroeg haar vriendelijk om het op te pakken, maar daar dacht zij duidelijk anders over. Tja en daar sta je dan. Een opeens doodstille klas en 60 puberogen die je aanstaren alsof je in een arena staat en met een stiergevecht zou beginnen. Wie gaat er winnen?  Gelukkig was er een andere leerling die wou helpen en liep het met een sisser af. Alhoewel, een andere jongen werd boos, want als hij zo iets zou doen zou hij zeker straf krijgen!

In de 20 minuten daarna kwamen er af en aan 61 leerlingen mijn lokaal binnen omdat ze met een speurtocht voor een ander vak bezig waren en de kleur van mijn bril wilden weten en of ik dat direct ook even in het Frans kon vertalen. Niet dus! Sinterklaas kwam tussendoor ook nog over de gang wandelen en er kwam een Zwarte Piet binnen inclusief de discussie die daar onlosmakelijk mee verbonden is. Eindelijk had ik weer een link terug naar de les: de kleurenleer. Vol goede moed ging ik verder met de les en zou ik een leerling helpen met iets uitmeten. Ik pakte een liniaal uit het bakje, maar er kwamen 20 linialen mee omhoog. Kennelijk vond een leerling uit de vorige les het nodig om alle linialen aan elkaar te lijmen! AAARGH!

Op dit soort momenten zeggen Sietske en ik al snel tegen elkaar: “ Pfff, laat mij maar even een dag of twee worsten verkopen in de HEMA”. “Op een broodje? Mosterd er bij?” Iedereen blij.