Met een dankbaar gevoel de kerstvakantie tegemoet!

kerstgroet

Tijdens het kerstconcert op onze school dacht ik opeens terug aan het eerste jaar dat ik mentor werd, zes jaar geleden.  Ik kan me nog precies herinneren hoe ze er uit zagen in hun eerste jaar. Jongentjes met beugels en meisjes nog zonder mascara. Ze waren zo zenuwachtig, die eerste week.
En nu staan ze vol trots op het podium. Jong volwassenen die laten zien wat ze kunnen en waar ze voor staan. Jonge mannen  met (soms al best wel) volle baarden en jonge dames met pumps en nette jurken.  Jonge mensen die elkaar helpen, jongens en meisjes praten met elkaar. Ondenkbaar in klas 1, maar geen punt in VWO 6. Terwijl het orkest speelt voel ik me opeens heel trots en dankbaar dat ik die transformatie  van deze kinderen naar jong volwassenen heb mogen meemaken. En hier en daar heb ik aan hun ontwikkeling mogen meewerken.  Dankbaar kijk ik terug op weer een  jaar voor de klas.
Nog een half jaar en dan zijn ze al klaar voor de universiteit, dan vertrekken ze met hun baarden en hun pumps naar kleine studentenkamers in grote steden.  Maar voordat dat jaar  begint drukken we eerst even op pauze. Laat de tijd maar even stil staan. Een welverdiende vakantie staat voor de deur. Een tijd om terug te blikken en heerlijk te ontspannen.
We wensen iedereen een hele fijne kerstvakantie!