“Mevrouw, bent u gekrompen?”

schoenenNet toen ik de moed had om een keer geen hakken te dragen voor die lange jongens van HAVO 3 kreeg ik direct de vraag of ik gekrompen was. De jongen kwam naar me toe met een vraag, maar raakte duidelijk in de war toen hij dichterbij kwam. Hij controleerde of ik wel echt stond en kwam tot de conclusie dat ik klein was. Nog kleiner dan vorige week. Ik legde uit dat ik andere schoenen aan had en dat het best een onbeleefde vraag was. Toen konden we weer verder met de les. Maar of ik de volgende week weer mijn hoge hakken thuis durf te laten?

Herkenbaar als docent
Toen ik net voor de klas stond deed ik elke dag een net jasje aan, m’n haar keurig opgestoken, hakken aan en m’n strengste bril op de neus. Ik dacht: als ik er (nog) niet uit zie als een echte docent, dan kleed ik me in elk geval maar zo. Toen ik meer vertrouwen in mezelf kreeg kwam ik er achter dat de kleding helemaal niet bij mij paste. Ik vond het ook belangrijk om mezelf te zijn voor de klas. Dus kwamen de gestippelde rokjes, felle gympen weer uit de kast. De strenge bril kon permanent in de brillenkoker en het haar gewoon in een staart. Gelukkig, ik ben mezelf weer. Toch brengt het nadelen met zich mee. Ik word met mijn lengte niet altijd als docent herkend. Als ik met een klas een bezoek aan een museum breng, wordt er vriendelijk gevraagd of ik buiten op de docent wil wachten. En op een stageschool werd ik eens uit het docententoilet weggestuurd.

Respect afdwingen? 
Afgelopen zomer werd ik door een bezoek aan een Engelse school weer aan het twijfelen gebracht. Wat zagen de docenten er keurig uit! En wat een respect! Zou het met elkaar te maken hebben? Ik bedacht dat ik na de zomer op z’n minst een poging kon wagen om me ook zo netjes te kleden (al denk ik dat de mannen op onze school er nog meer van kunnen opsteken. Wat maakt dat een verschil: een nette blouse en een overhemd). Op die manier begon ik dit schooljaar in hele nette jurkjes, bijpassende jasjes en keurige pumps. Hoewel ik veel complimenten kreeg, heb ik het niet volgehouden. Ten eerste is het waardeloos op de fiets. Dat is toch geen kijk! En toen het kouder begon te worden moest ik ook nog eens met panty’s gaan klooien. En dan rijst altijd de vraag: moet die elastiekband over of onder je vetrol of kun je er nog beter strak corrigerend ondergoed onder dragen? (En zit dat ‘s avonds bij de ouderavond nog lekker als je ook al de hele dag hebt gewerkt en afhaalchinees hebt weggewerkt?). Je begrijpt het al, ik heb de nette kleding de afgelopen winter niet doorgezet.

Zomerse dilemma’s 
Maar nu het langzaam warmer weer wordt kunnen we ons weer druk gaan maken over andere vragen: is dit shirtje te bloot? Kun je hier bij in kijken? Zou ik hier erg in zweten? Is dit jurkje te kort? Mag ik echt geen open schoenen aan?

Je begrijpt het al: alle tips zijn welkom!