Omgaan met ouders deel 1: emails

Soms krijg ik een mail van ouders in mijn mailbox en durf ik die bijna niet te openen omdat ik bang ben voor boosheid, gedoe en onenigheid. Natuurlijk lees ik die mails wel (en vaak valt het reuze mee!) en handel ik ze af. Maar af een toe bekruipt me het gevoel dat waar we als school en ouders samen als team zouden moeten optrekken, we recht tegenover elkaar staan.

By Jessekoeckhoven (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons
By Jessekoeckhoven (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons
Omgaan met ouders
Communicatie met ouders. Daar is al veel over geschreven. Zelfs een heel boek: omgaan met ouders.
‘Ouders hebben het gevoel dat ze te weinig gehoord worden, voelen zich machteloos. Leerkrachten daarentegen kunnen zich niet ontdoen van de indruk dat ouders niet willen luisteren, te veeleisend of onredelijk zijn. Het resultaat is soms dan ook funest. De communicatie raakt verstoord. Bij onopgeloste conflicten tussen ouders en leerkrachten zijn meestal beide partijen (en het kind) de verliezers.’ (pag. 7, Omgaan met ouders, Leen Ryckaert, Uitgeverij Lannoo, Tielt 2005)

Wanneer het over communicatie gaat, gaat het veelal over die situaties waarin men elkaar niet begrijpt en ouders en school anders tegen zaken aankijken. Vervelende en lastige situaties waar je soms echt wakker van kan liggen. Toch zijn dit de uitzonderingen. Er zijn gelukkig veel meer ouders die dankbaar zijn en meelevend. Die jou vertrouwen en af en toe even willen sparren over hun kind.

Lastige emails
Maar wat te doen met die lastige emails? Hoewel we direct erkennen dat elke situatie weer anders is, zijn er wel enkele aandachtspunten te noemen.

  • Met stip op 1: stel niet uit! Je blijft er alleen maar langer mee rondlopen.
  • Ken je Stephen Covey en ‘de zeven eigenschappen’? Nummer 5 is een hele waardevolle in dit soort situaties. Eerste begrijpen, dan begrepen worden. Probeer te begrijpen wat ouders echt dwars zit, waar hun emotie vandaan komt.
  • Daarnaast is het belangrijk om naar de leuke dingen van het kind te kijken en deze ook te benoemen naar ouders. En net zoals elk kind naast vervelende ook leuke kanten heeft, hebben ouders dat ook.
  • Je hebt van die mails die je ook het liefst weer per mail beantwoord. Maar overweeg om de telefoon te pakken. Vaak is het dan veel sneller opgelost.
  • Mocht je toch per mail reageren: wees beleefd, wees eerlijk en blijf bij de essentie. Respecteer ouders en hun opvoeding ook al zou jij het heel anders doen. Laat je mail lezen aan een collega om te kijken of je de goede toon treft. Soms komt het anders over dan je bedoelt.
  • Tot slot: bedenk elke keer weer (en benoem dat eventueel ook aan ouders) dat je samen werkt aan het zelfde doel: het beste voor het kind.

 

 

Bronnen: www.straksvoordeklas.nl, Van starter naar young professional van Angela Kouwenhoven en Diederik Brink, Omgaan met ouders van Leen Ryckaert